Kultúra

Ismét borünnep Szegeden

Péntektől tíz napon át újra a gaszrokultúráé tíz napon át a szegedi belváros.

Idén a pünkösdi hosszú hétvégével kezdődik a 10 napos Szegedi Borfesztivál, mely a nyárindító Szeged Napja Ünnepségsorozat legnagyobb és leglátogatottabb rendezvénye.

Május 17-től a Széchenyi téren, a borkóstolás mellett három kis színpadon zajlanak majd a zenei programok, esténként filmvetítések, táncházak gondoskodnak a jó hangulatról. Fellép többek között Forgács Gábor humorista, Berecz András, Kossuth-díjas művész, Wolf Kati, Veres Mónika, Kasza Tibi, Roy és Ádám és a Belmondo zenekar.

Csemegének ígérkezik Pély Barnabás és Tátrai Tibor gitárpárbaja – mondta Licsicsányi Ilona, a Szegedi Városkép Kft. ügyvezető igazgatója.

A borfesztivállal egy időben nyitja meg kapuit a „szomszédban” a Gasztroudvar és a Kézművesek utcája. A Klauzál téren és a Kárász utcán 50 hazai kereskedő kínál különféle finomságokat és kézműves termékeket. A Gasztroudvarban lesz kürtöskalács, rétes, édesség, sajt, házisör és pálinka. A Kézművesek utcájában sok más mellett fajátékok, különféle ékszerek, bőr és kovácsoltvas ajándéktárgyak lesznek kaphatók. Természetesen ez a helyszín sem marad színpadi programok nélkül, minden nap változatos műsorok várják a kilátogatókat és itt kerül megrendezésre a Szegeden élő nemzetiségek folklórtalálkozója is.

Május 22-től, az Utcazene fesztivál egyik bázisaként, az Eötvös utca és az Apáthy utca mellett a felújított Árpád tér is visszatér a Szeged Napja Ünnepségsorozat belvárosi helyszínei közé.

A második hétvégére kapcsolódik be Dóm tér, ahol péntektől-vasárnapig várják az érdeklődőket az ingyenes nagykoncertek (pl. Péterfy Bori, Ocho Macho, Vad Fruttik, Deák Bill Gyula) és itt lesz a tűzijáték előtt, az 5 napos Utcazene fesztivál legjobb együttesének nagyszínpadi bemutatkozása is.

Május 25-26. a XIV. Szegedi Hídivásár hétvégéje, ahol hazai kézművesek, illetve Kárpát-medencei mesteremberek, iparművészek mellett gólyalábasok, komédiások töltik meg a Belvárosi hidat, a Híd utcát és a Szegedikumokat kínáló Oskola utcát is.

A tíz napon át, tizenegy helyszínen zajló szegedi program kavalkád eseményeiről, a kiállító borászokról, kézművesekről és a kapcsolódó eseményekről az érdeklődők a www.szegediborfesztival.hu oldalon, az ingyenesen letölthető okostelefonos alkalmazásban és a programfüzetben találnak bővebb információkat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik