Kultúra

A második világháború vége Európában

A második világháború európai befejezésének évfordulójára emlékeznek csütörtökön több helyszínen.

Európa minden országában május 8-án ünneplik a második világháború befejeződésének emléknapját. Ezen a napon tette le a fegyvert a náci Németország hadserege az Amerikai Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország és a Szovjetunió szövetséges hadereje előtt 1945-ben.

A második világháború európai befejezésének évfordulójára minden évben koszorúzásokkal készülnek városunkban. Az Európa napi megemlékezéseken, május 9-én Székesfehérvár és Fejér Megye Önkormányzata, valamint a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnoksága közösen vesz részt. Idén is több helyszínen tisztelegnek az áldozatok emléke előtt.

Hagyományosan közös megemlékezésekkel készülnek a szervezők az idei Európa Napra május 9-én, csütörtökön.

10.00 órakor az orosz katonatemetőben indul a program, ahol néma koszorúzásra kerül sor.

11.00 órakor a Szentlélek német katonai temetőben róják le kegyeletüket a világháborúban elesettek előtt a megye és a város, valamint az Összhaderőnemi Parancsnokság képviselői.

12.00 órakor a Városház téren folytatódik a megemlékezések sora. A második világháborús emlékműnél Vargha Tamás honvédelmi államtitkár, dr. Cser-Palkovics András polgármester és Törő Gábor, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, valamint az Összhaderőnemi Parancsnokság képviselője helyez el koszorút.

A megemlékezések 13.30 órakor Pákozdon fejeződnek be, a Katonai Emlékparkban megtartott közös koszorúzással. A csalai orosz katonatemetőben is koszorút helyeznek el az Európa Nap alkalmából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik