Kultúra

A hívás

Másfél óra folyamatos adrenalin-infúzió, megbízható szakembertől.

A thriller üldözős-elborultgyilkosos alműfajának egyik mívesen kidolgozott darabját tálalja fel a zsáner avatott szakértője. Ezen belül is a „gyenge nő végül felülkerekedik a perverz kéjgyilkoson” kategóriába sorolható példányt. A film két húzóneve ugyanis: Halle Berry, aki ezúttal a telefonsegély-szolgálat diszpécsere (aki egy feszült helyzetben hozott rossz döntésével kiszolgáltatja a lakásba betört gyilkosnak a tőle – vagyis voltaképpen a rendőrségtől – segítséget váró áldozatot). A másik húzónév a lassan felnőtté cseperedő, A család kicsi kincséért, kiskamaszként majdnem Oscar-díjas Abigail Breslin (aki ezúttal a sorozatgyilkos következő áldozata lenne, ám útja véletlenül épp a korábbi hibája miatt lelki válságba került telefonközpontossal hozza össze). Az elrabolt tinédzser egy száguldó autó csomagtartójából próbál szabadulni az ezúttal rendkívül tudatos, és minden kreativitását bevető diszpécser utasításai szerint, aki, mikor már minden veszni látszik, megszeg minden előírást, és személyesen indul a lányt megtalálni.

A kereskedelmi csatornákon jelenleg is futó A rejtély c. thrillersorozat több epizódját is jegyző Brad Anderson rendező pontosan tisztában van azzal, hogyan kell a feszültséget felkelteni majd fenntartani. Amikor szükséges, akkor elképesztő tempót diktál, úgy sorjáznak az események, mint a balta(itt inkább: ásó-)csapások, amikor pedig arra van szükség, akkor képes az elviselhetőség határáig nyújtani bizonyos események bekövetkezését. Az okkal világhíres színésznők által alakított főszereplők hiteles karaktereket hoznak, akiknek személyes egymásrautaltsága és a vészhelyzetben is működő empátiája, egymásra találása végül fontosabbnak bizonyul a minden technikai és logisztikai eszköz bevetése ellenére is tehetetlen rendőrség amúgy szakszerű ténykedésénél. A zárlatban a hölgyek aztán egy kellemesen feminista meglepetéssel is szolgálnak az őrült és kegyetlen sorozatgyilkos számára – akinél a bomlott elme sajátos logikájú működését engedi látni Michael Eklund.

Csak azt a végső leszámolás után a háttérben lobogó amerikai zászlót tudnám feledni!

Ajánljuk: az említett adrenalin-adagra vágyó fogyasztóknak.

Nem ajánljuk: élénk fantáziájú kamaszlányoknak és kamaszlányt nevelő szülőknek.

TPP

The Call – színes, szinkronizált, amerikai thriller, 2013. Rendezte: Brad Anderson. Szereplők: Halle Berry (Jordan Turner), Abigail Breslin (Casey Welson), Michael Eklund (Michael Foster), David Otunga (Jake Devans felügyelő),Morris Chestnut (Paul Philips felügyelő), Michael Imperioli (Alan Denado), Justina Machado (Rachel). 94 perc. Forgalmazó: ADS Service Kft.

Hazai bemutató: május 2.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik