Kultúra

Meg nem értett rendezőt keres az Újszínház

Gyurkovics Tibor színművét rendezheti meg a nyertes pályázó.

Az öt éve elhunyt Gyurkovics Tibor emlékére a színházi világban szokatlan, úgymond „felhívásos pályázatot” hirdet az Újszínház: korra és nemre való tekintet nélkül keres rendezőt határainkon innenről és túlról az író Kreutzer szonáta című, kétszemélyes komédiájához. A színház sajtósának kísérőlevele szerint a lehetőség bármely, akár eddig meg nem értett vagy kiugrani nem tudó rendezőnek nyitva áll.

Mint a felhívásban áll, „nagyon sokszor önhibánkon kívül nem találkozunk olyan szakemberekkel, akikkel jó művészi együttműködésben tudnánk dolgozni. Vagy nem ismerjük az új rendezőgeneráció eddig lehetőséghez nem, vagy csak ritkán jutott tagjait. Határon túli magyar rendezőkkel sem mindennapos a kapcsolat, egy ilyen módszer ezen sokat segíthet”.


Fotó: MTI / Czimbal Gyula

Gyurkovics Kreuzer szonáta című darabját az író halálának ötéves évfordulóján, november 16-án mutatná be a Dörner György vezette teátrum.

A felhívásra Magyarországon élő, vagy határon túli magyar, rendezői végzettséggel bíró szakember jelentkezhet. A színház elektronikus úton eljuttatja a példányt, ennek alapján a jelentkező összeállít egy rendezői koncepciót, megjelöli, mely tervezőkkel kíván együtt dolgozni, ismerteti elképzeléseit. A színház vezetősége pedig ez alapján dönt, hogy mely rendezővel köt szerződést a mű színpadra állítására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik