a38
Kultúra

Kétmillióan jártak már a világ legjobb klubjában

2013. április 30-án lesz napra pontosan tíz éve annak, hogy Maceo Parker monumentális koncertjével megnyílt Budapest mára egyik legfontosabb független kulturális intézménye, az A38 hajó.

Tíz év alatt közel ötezer esemény, kulturális program, koncert, kiállítás, színházi bemutató, irodalmi est és filmvetítés zajlott, több mint tízezer művész és előadó részvételével. A tíz év alatt közel másfél millió jegyvásárló lépett a hajóra; a díjtalan programokkal együtt a látogatószám bőven elérte a kétmilliót. Több mint nyolcszáz televíziós adást készítettek, és ez az anyag a kortárs ifjúsági kultúra egyik leggazdagabb magyarországi archívuma.

Tavaly a Lonely Planet szavazásán lett az A38 „a világ legjobb klubja”, idén januárban pedig az Electronic Beats olvasói ítélték a hajónak „a legjobb klub/helyszín” elismerését.

A születésnapon, április 30-án két nagy nemzetközi produkció is fellép az A38 hajón: kora este az argentin–svéd trubadúr, José González triója, a Junip ad koncertet (előzenekar a magyar popzenészek és költők együttműködéséből született Rájátszás), éjjel pedig két osztrák zenész, Richard Dorfmeister és Rupert Huber duója, a Tosca játszik, amit DJ Palotai születésnapi szettje követ. Eközben a megnyíló, és immár egész tavasszal-nyáron nyitva tartó tetőteraszon Budapest legjobb élőzenés klubestje, a Random Trip kezdi heti rendszerességű sorozatát. Az A38 éttermében szintén egy sorozat nyitóestje, a rendhagyó zenei-gasztronómiai esemény, a „Budapest Bár ínyenceknek” zajlik majd, aminek célja, hogy a jól ismert Budapest Bár zenészei éttermi-kávéházi keretek között élesszék újjá a mára kissé megkopott fényű cigányzenét.

„A születésnappal igazából csak elkezdődik a jubileumi év, ami az A38 hajótól megszokott programgazdagságot hozza: legfontosabb bejelentésünk, hogy július 1-jén pótolja az A38 hajón februárban elmaradt budapesti klubkoncertjét a kanadai Billy Talent. Folytatódnak nemzetközi együttműködéseink, így a Francia Intézettel közösen létrehozott ‘Tours de France’ című sorozatban a közeljövőben fellép a Danakil, a Caravan Palace, a Terakaft, illetve ősszel az Hurlements d’léo vagy Mélanie Pain. Nagyon erős lesz rock-, metál- és hardcore-programunk, az áprilisi telt házas Meshuggah mellett fontos kiemelni a Cult of Luna, a Backfire!, a Boysetsfire, a Gallows, a Bane koncertjeit” – írja az A38 hajó szülinapi közleményében.

Nem csupán a könnyűzene lesz fókuszban az elkövetkező időszakban: a Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok MeseMuzsika című sorozata a gyerekeknek, a Liszt Ferenc Kamarazenekar sorozata a kortárs komolyzene iránt rajongóknak szól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik