Kultúra

Jótékonysági előadás a szegedi Pinceszínházban

A Boldogtalan holdat játszák a koraszülöttekért április 30-án kedden este fél nyolctól.

 

A Szegedi Pinceszínház igazgatója Kancsár József koraszülött gyermekként jött a világra. A társulat ezért a Tündérfáytol Alapítvány közreműködésével jótékonysági előadást tart. Az előadás teljes jegybevételét a “Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat” Alapítványának adományozzák..

O’NEILL: BOLDOGTALAN HOLD — színmű két részben

A Boldogtalan hold Eugene O’Neill önéletrajzi ihletésű drámái közül való, amelyekből egy nehéz személyiség rajzolódik ki. Darabjainak egy része naturalista-realista stílusban íródott: ezekben főleg a szereplők sorsa és lelkiállapota foglalkoztatja. Szenvedélyesen kutatja az ember természetét, a lélekben végbemenő folyamatokat.

Közelebbről foglalkoztatja az egyes ember élete, egy adott személy bonyolult jelleme, magatartása. Alteregóinak eszköztárában megtalálható a jellemgyengeséget álcázó lelki terror, könnyed felelőtlenségbe oltott érzelmi fogyatékosság, alkoholizmus. Rapszodikus önmarcangoló-rohamok csapnak át rendre a másik marcangolásába.

O’Neillről a modern dráma első nagy amerikai képviselőjéről Örkény István így ír: „O’Neill nem tűr meg semmit. Ami megszépíthetné a bűnt, s a bűnhődésben nem ismer enyhítő körülményeket. Hőseit nem a társadalommal, hanem csak egymással szembesíti. Velük született szenvedélyek és ösztönök uralkodnak rajtuk, a szerelmet és a gyűlöletet a vérükben hordják, ez az egyetlen törvény, amelyet ismernek, ennek jegyében ítélkeznek egymás felett…”

Szereplők:

Phil Hogan: Megyeri Zoltán m. v.

Ifj. James Tyrone: Kancsár József

Josie Hogan: Kancsár Orsolya

Mike Hogan: Varga Bálint

T. Stedman Harder: Bánföldi Szilárd stúdiós

 

Fordította: Vas István

Díszlet-jelmez: Kancsár Orsolya

Zenei munkatárs: Varga Bálint

Fény-hang: Nahóczki Viktor

Ügyelő és Súgó: Bánföldi Szilárd

Rendező: Kancsár Orsolya

Külön köszönet Földi Annának!

Az előadás a Hofra Kft. közvetítésével kerül színre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik