Kultúra

A polaroid alkímiája a REÖK-ben

Gombos Lajos fotográfiája (Gombos Lajos fotográfiája)
Gombos Lajos fotográfiája (Gombos Lajos fotográfiája)

Itt és most címmel az instART csoport kiállítása nyílik meg április 26-án délután 5 órakor a REÖK Palotában.

Napjainkban már mindent digitalizálunk. Ez történik a fényképezéssel is. Digitális gépek millióit adják el. Az élet több területén szükség van a digitális gyorsaságára, az azonnal kész képre. „Majd számítógépen kijavítjuk” jelszóval sokan meggondolatlanul fényképeznek.

Az instant technika felhasználási területe egyre jobban beszűkül, bár több fotográfus jelenleg is aktívan a polaroid technikát használja művészi elképzeléseinek, egyéni látásmódjának kifejezésére. Hazánkban ezeket a művészeket fogja össze az InstARTcsoport, akiket manapság is az azonnali kész kép varázsa nyűgöz le. A szinte határtalan kreatív lehetőségek és az alkalmazott fényképezőgépek speciális technikai megoldásai – és nem utolsó sorban a nyersanyag ára – miatt a fotográfus gondolkodásra kényszerül. Egyes Polaroid anyagok kis mérete különleges, intim hangulatot adhat a felvételnek, míg nagyobb formátumai professzionális megjelenésük miatt kedveltek a művészek körében.

Az instART csoport a polaroidnak ezeket az erényeit kihasználva folytatja tevékenységét. A Szegeden kiállító 14 művész között van Gombos Lajos is, aki Szegeden kezdte pályáját.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik