Kultúra

„Csak az ember olvas”

Egy új olvasásnépszerűsítő program tervét jelentették be a XX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál csütörtöki megnyitóján.

Áder János államfő üzenetében, amelyet Szakonyi Péter, a fesztivál sajtófőnöke olvasott fel, Márai Sándort idézve emlékeztetett: “csak az ember olvas”. Hozzátette azonban, hogy a mondás fordítva is igaz, hiszen csak az olvasás által teljesedhet ki az ember szellemi-lelki élete.

A köztársasági elnök üzenetében hangsúlyozta, hogy a könyv megünneplése művelt nemzethez méltó cselekvés. A magyarok szeretik a könyveket, ezt mutatja, hogy az Ünnepi Könyvhét mellett húsz év alatt polgárjogot nyert a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál is – jegyezte meg.

Áder János szerint a magyarok a digitális korban is várják, keresik a jó könyveket, az igényes irodalmat, így bizonyára az idei díszvendég alkotó, Michel Houellebecq dedikálásánál is hosszú sorok kígyóznak majd. “Ennek a néhány napnak és az itt megjelenő könyves szakmának komoly szerepe van abban, hogy a jövőben is legyenek értő olvasók Magyarországon” – méltatta a rendezvényt az államfő.

Halász János kultúráért felelős államtitkár emlékeztetett: 1994-ben nyílt meg az első Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, a húsz év “szervezői munka, kreativitás és áldozat” mögött pedig egy hatékony csapat, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése áll.

Az államtitkár kiemelte, a technikai forradalom és a közösségi média korában az olvasói szokások is változnak. “A digitalizációra az örökségmentésen kívül másképp is tekintenünk kell, ugyanis az e-olvasók és digitális könyvek hazánkban is egyre népszerűbbek” – jegyezte meg. Az államtitkár azonban figyelmeztetett: a fiatalok körében az olvasás mint önálló ismeretszerzési és szórakozási forma érzékelhetően visszaszorult.

A magyar kormányzat ezért egy “friss, modern hangvételű, de a lényegre fókuszáló” olvasásnépszerűsítő programot tervez, amellyel a társadalom minden tagját szeretné megszólítani – fogalmazott.

Ha kíváncsi, hogy tavaly stadionra vagy könyvekre költöttünk-e többet, akkor kattintson ide az FN24 elemzéséhez!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik