Kultúra

Véredben van a királyság!

Mindenki beszállhat az egyetemisták és a főiskolások "véres" versenyébe.

Véradást szerveznek az Óbudai Egyetem – Alba Regia Egyetemi Központjában április 17-én, szerdán 10-től 13 óráig.A véradók a normál honoráriumom felül főtt virslit is kapnak az aulában.Nem csupán az egyetemisták vérében lehet ott a királyság. Barátot, barátnőt, apukát, anyukát is bátran el lehet hozni, nem csak kísérőnek.

A gyógyításhoz nélkülözhetetlen vér semmi mással nem pótolható, mert élő anyag! Egyetlen véradással három betegen segíthet: a levett vérből vörösvérsejt-koncentrátum, plazmakészítmények és vérlemezke-koncentrátum készül. A véradás egyben szűrővizsgálat is (kötelező tesztek a HIV, Hepatitisz-B, Hepatitsz-C, szifilisz kimutatás és a vércsoport meghatározás). A nők évente négyszer, férfiak évente ötször adhatnak vért. Két véradás között minimum 56 napnak kell eltelnie. A véradás alkalmával steril vérvételi zsákba, egyszer használatos tű segítségével 4,5 deciliter teljes vért vesznek le (egy egység/1E), és egy keveset a vizsgálathoz mintacsövekbe.

A véradás 30-45 percet vesz igénybe, adatfelvétellel és kivizsgálással együtt statisztikailag kimutatható, hogy a legtöbb vérre ma már a daganatos betegek kezeléséhez van szükség. Ezt követik a különböző sebészeti beavatkozások. A sport-és közlekedési balesetek miatti sérülések csak a negyedik helyen állnak. Vért adhat minden 18 és 65 év közötti egészséges ember, aki rendelkezik személyi igazolvánnyal, TAJ és lakcímkártyával- írja a Magyar Vöröskereszt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik