Kultúra

Vas Laci, a győri szuperhős

A Vaskakas Bábszínház történetének legmonumentálisabb darabja készül a teátrum színfalai mögött. Premier április 21-én.

Számok szimbolikája, boszorkányok, jó tündér és egy fiatal szuperhős, vagyis egy vérbeli magyar népmese, melyet most a bábszínház tűzött műsorára Győrben. A vaskakas-féle Vas Laci, Benedek Elek azonos című alkotását veszi alapul, ugyanakkor keveredik egy bukovinai, székely történettel, mely Fábián Ágostonné mesemondó nevéhez fűződik. „Ennek a két mesének a motívumaiból gyúrtuk össze az előadás szövegkönyvét, Markó Róbert dramaturggal. Úgy kell elképzelni, mintha beletennénk egy shaker-be és ami a végén kijön, az maga Vas Laci. Hihetetlen komplex és akciódús a történet, éppen ezért alkalmas bábszínpadra” – mondta portálunknak Tengely Gábor, Blattner-díjas rendező, aki nem szégyelte azt sem bevallani, hogy annyira nem rajong a népmesékért, igaz, ez az utóbbi időben kezd megváltozni. „Mostanában egyre jobban kötődök hozzájuk, gyerekkoromban viszont ez volt a kedvenc mesém. Amikor az ember kicsi, akkor borzasztóan fontos, hogy találkozzon a magyar kultúra gyökereivel és az ősi motívumokkal. Mivel a sztori nagyon képszerű, így kitaláltunk egy képregényes formát, hiszen számomra fontos, hogy a bábszínház a mai gyerekekhez szóljon. Ha pedig már van egy szuperhős fejlődéstörténet, akkor logikus választás, ha képregényes keretek közé helyezzük. Amellett persze, hogy egy modern, kortárs forma, visszanyúlik a népművészethez” – hangsúlyozta a darab felépítését a rendező.

A cselekmény monumentális volta abban keresendő, hogy a sűrű és mozgalmas történetben több mint húsz szereplő mozog, köztük a fiatal és az idősebb Vas Lacit alakító György Zoltán Dávid és Csillag Botond. Utóbbi visszaemlékezésein keresztül mutatja be kalandjait. Azonos karakternél persze nem árt, ha a két szereplő hasonlít egymásra, még ha csak külsőleg is. „Mind a ketten bakok vagyunk, de csak bizonyos dolgokban hasonlítunk, habitusban például abszolút nem. A Vas Laciban ugyanakkor nagyon sok találkozási pont van, közös mozdulatok és hangsúlyok, így ezeket többször össze kellett próbálnunk Botonddal” – mesélte Zoli a próba szünetében.

Ahogy a magyar népi kultúra ápolása fontos, úgy az is, hogy legyenek szuperhősök – legalábbis ezt vallja a másik főszereplő. „Szükség van szuperhősökre és példaképekre! Nyílván lehet nélkülük élni, de nem érdemes” – mesélte nevetve Botond.

A darabot április 21-én mutatja be először a társulat, további részletekért katt ide.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik