Kultúra

Király Tamás már rég az angyalok között

Király Tamás (Király Tamás)
Király Tamás (Király Tamás)

Néhány hete a most megölt divatpápa egyik legbensőbb, családi titkát, gyászát is megosztotta arról, miként került az angyalok közé.

Király Tamás világszerte ismert és elismert volt. A Vogue magazintól az ID magazinig szinte mindenhol publikáltak róla. A Stern mint „divatpápáról” írt róla. Riport- és portréfilmet készített róla a BBC, a ZDF, a TV5. Egy világrendezvény egyetlen kelet-európai résztvevőjeként Vivienne Westwooddal is bemutatta kreációit. Azt sokan megírták, hogy tárgyiasult álmait egyszerre jellemezte a minimalizmus, a konstruktivizmus és a giccsek titokzatos egyszerűsége, de azt kevesen tudták róla, mekkora nyomott hagyott benne elhunyt testvére, akivel egy napon született, és mennyit tett a sérültekért.

Fotó: MTI / Mohai Balázs

„Úgy gondolom, a sors kegyeltje vagyok, hisz egy angyal volt a testvérem. S az élet azóta is angyalokkal hoz össze. A Baltazár Színház angyalaival már évek óta együtt dolgozom. Megtestesült jóság, őszinteség és tisztaság, az önzetlen szeretet magisztrátusa, „csodálatos gladiátorok” – csak ezek a jelzők élnek a szívemben, amikor rájuk gondolok. Egy világtalan fantasztikus szonettje a zongorán, egy kép, melyet ajkával festett a mozdulatlanság kalodájába zárt ember, akár a tíz ujjal táncoló…” – írta néhány hete még az ikonikus divattervező. Király Tamás akkor laptársunk, az Elle olvasóival osztotta meg betegen született öccse történetét.

Az Európában is egyedülálló Baltazár Színház színészeinek legtöbbje Down-szindrómás vagy egyéb fogyatékkal élő. A Baltazáréji álomnak Király Tamás volt a ruhatervezője. A neves divattervező holttestét az eddigi hírek szerint egyik ismerőse találta meg Baross utcai lakásában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik