Kultúra

Ismét gitárfesztivál Szegeden!

Számos nemzetközileg ismert gitárművész koncertezik Szegeden április 4 és 7 között az immár 14. alaklommal megrendezett Gitárfesztiválon.

A rendezvény hagyományteremtő szándékkal indult, s több mint tíz éve alatt nem csak mélyre ható kulturális hagyományokat teremtett Szegeden, de korunk legnépszerűbb hangszere, a klasszikus gitár világhírű sztárjait is évről évre elhozta a városba. A klasszikus és könnyebb műfajokat reprezentáló hangszer népszerűsége következtében a fiatal generáció képviselői is megtöltötték a koncertprogramok termeit. A hangszeresek versenyei, a mesterkurzusok, koncertek és a teltházas gálaestek programjainak és sztárjainak köszönhetően a Fesztivál eseményeiről rendszeresen beszámol a hazai és a nemzetközi sajtó.

A fesztiválon a szakma nagynevű sztárjai, szólisták, együttesek és fiatal tehetségek egyaránt bemutatkoznak. A programok gerincét klasszikus (nem csak gitár-) koncertek, jazz- és flamenco-estek, mesterkurzusok alkotják. A szervezők célkitűzése között szerepel a fiatal, kiemelkedő művészek támogatása is.

Az idei meghívott művészek is a szakma kiemelkedő nemzetközi képviselői közül kerültek ki:

Antal Pusztai (A), Krzysztof Pelech (PL), Borbála Seres (HU), Sándor Szilvágyi (HU), Roth Ede (HU), Pavlovits Dávid (HU), Trio HArmonia Cordis (RO), Julija Bal (SR), Mireia Frutos Fernandez (ES), Dzsentrió (HU).


Pusztai Antal, a sztárvendég neve a szegedi közönség számára már fogalommá vált, a fesztivál alapítása óta állandó vendége a rendezvénynek, ahol minden alkalommal fergeteges sikerrel szerepelt. Több nemzetközi szaklap kritikusa szerint az generációk óta az egyetlen gitáros, aki a klasszikus zenét és a jazzt egyaránt ilyen magas színvonalon műveli. Bravúros technikáját nemegyszer Paco de Luciajéhoz hasonlították.

Legutóbb a Bécsi Zeneművészeti Egyetem hallgatójaként, Alvaro Pierri művészcsoportjában tanult. A Zoller Attila jazzgitárverseny I. díjának elnyerése után a világhírű Pat Metheny a legnagyobb elismeréssel nyilatkozott Pusztai Antal játékáról, s később közös koncerten mutatkoztak be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik