Kultúra

A szépség szerelmese

Körösfői Kriesch Aladár emlékkiállítás nyílik Székesfehérváron.

Ebben az esztendőben ünnepeljük Körösfői Kriesch Aladár születésének 150. évfordulóját. Székesfehérváron egy emlékkiállítással készülnek a jeles alkalomra, amelynek a Városi Képtár-Deák Gyűjtemény ad otthont. Az április 7-étől látogatható tárlatról sajtótájékoztatón számolt be Kriesch György, a kiállítás kurátora, aki a művész unokája és Szűcs Erzsébet művészettörténész, az intézmény igazgatója.

“A szépség szerelmese” – ezt a címet kapta Körösfői Kriesch Aladár festőművész székesfehérvári emlékkiállítása. A magyar szecesszió jelentős mesterének idén emlékévvel tisztelegnek, születésének 150. évfordulója alkalmából. Az öt országban és 45 helyszínen zajló ünnepi programok része a Városi Képtár-Deák Gyűjteményben megnyíló tárlat is, melynek Kriesch György, a művész unokája a kurátora.

Összesen 82 alkotás kerül ki a falakra, melyek között a családi fotográfiáktól a zsánerképeken át az üvegablak-tervekig sok minden megtalálható. Mint a sajtótájékoztatón elhangzott, a fehérvári tárlat a család kezdeményezésére jött létre és Körösfői Kriesch Aladár sokszínűségét hivatott bemutatni. Művészettörténészekkel karöltve már dolgoznak egy életmű-kiállítás összeállításán is, amely méltó emléket állít a gödöllői művésztelepet létrehozó festőművésznek.

Körösfői Kriesch Aladár nagyméretű alkotásai, freskói máig sok helyen láthatóak. Unokája a budapesti munkák megismertetésére például szecessziós sétákat szervez. A kisebb méretű alkotásokat, illetve a mester által készített terveket, tanulmányokat azonban kiállításokon is közzé lehet tenni. Székesfehérváron a Deák Gyűjteményben is őriznek egy képet a művésztől, ez az először 1909-ben bemutatott “Hiúság” című festmény.

Egy vándorkiállítás első állomása lesz a székesfehérvári, amely április 7-e és május 12-e között látogatható a Városi Képtár-Deák Gyűjteményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik