Kultúra

Új magyarhangok, irodalmi képtársorozat: az utolsó!

A program célja,hogy újra ráirányítsák a figyelmet Fehérvár szinte teljesen elfelejtett, de valaha országos ismertségű kortárs képzőművészeti anyagára.

„A Szent István Király Múzeum képzőművészeti gyűjteménye az ország legjelentősebb kollekciói közé tartozik” – írja a múzeum honlapja, de ez a jelentőség ma már korántsem az ismertségben mutatkozik meg. A múzeum kortárs gyűjteménye, aminek egy része az Új Magyar Képtár állandó kiállításán tekinthető meg, egy sokkal nagyobb része pedig a raktárban található, sok esetben még a helyi emberek előtt is ismeretlen, országos hírverése pedig minimális, vagy leginkább nincsen. A szűkös anyagi helyzetben erre jut végül a legkevesebb forrás. Pedig a hatvanas évektől gyarapodó anyag valóban kivételes, és a története is az. A „Kedves Mester…” megszólítású gyűjteményalapozó levelek meghozták az eredményt, és számos nagyszerű mű került így, adományként a gyűjteménybe. A gyűjtés, a vásárlás azóta is folyik.

A listán, mások mellett, olyan nevekkel találkozhatunk, mint El Kazovszkij, Roskó Gábor, Fehér László, Hejettes Szomlyazók, Keserü Ilona, Hencze Tamás, Wahorn András, Kőnig Frigyes, Hajas Tibor, Erdély Miklós, Hegedűs 2 László, vagy mint István Kántor Monty Cantsin Amen!, akinek Magyarországon készült korábbi művei a raktárban vannak.

A jelen állapot azonban nem olyan, mint évtizedekkel ezelőtt volt. Jelenleg csak külön kérésre látogatható a gyűjtemény.

A Képtár mellett működő Museum Café – Múzeumi Látogatóközponttal közösen ezért irodalmi programsorozatot indítottunk a képtár anyagához kapcsolódóan, aminek keretein belül arra kérünk mai fiatal, illetve már ismert, befutott szerzőket, hogy gondolják újra a gyűjteményben található egyes darabokat, írjanak hozzá új szöveget, vagy illesszék hozzá egy-egy már elkészült munkájukat. Így jön majd létre a kortárs gyűjtemény újraértelmezése, újrafelfedezése és újraszinkronizálása: az Új magyarhangok- mondta Czinki Ferenc a Fehérvár24-nek.

A programok megvalósításában egyelőre a Szépírók Társasága, a József Attila Kör és a Museum Café van a segítségünkre, mellettük pedig olyan helyi, vagy Székesfehérvárhoz kötődő művészek, alkotók, akik vállalni tudják egy-egy feladat megvalósítását- tette hozzá Czinki Ferenc.

“A programsorozatba bevonjuk azokat a szerzőket, akik korábban már szerepeltek rendezvényeinken, köztük Babiczky Tibort, Krusovszky Dénest, Kemény Lilit, Garaczi Lászlót, Peer Krisztiánt és helyi szerzőket. A további, tervezett meghívottak között szerepel: Nemes Z. Márió, Grecsó Krisztián, Németh Gábor, Varró Dániel, Dunajcsik Mátyás, Simon Márton, Nagy Koppány Zsolt, Lanczkor Gábor, Tóth Kinga.”

Az Irodalmi képtársorozat, az Új Magyar Képtár anyagának újraszinkronizálása folytatódik: április 4-én csütörtökön, este 6 órától az Új Magyar Képtárban. (Székesfehérvár, Megyeház u. 17.)

“Van Székesfehérvárnak egy remek kortárs gyűjteménye, amiről sokszor elmondtuk már, hogy bizony veri az országos színvonalat, létrejöttének története valóságos legendává érett, ám a fehérváriak gyakran azt sem tudják, hogy létezik, és országos ismertsége is, hogy is mondjuk csak, megkopott. Az okokat nem firtatjuk, még a jó dolgokra is fel kell hívni a figyelmet újra és újra, mielőtt még késő lesz.”

Ezért indul el az Új Magyar Képtárban és a Museum Café – Múzeumi Látogatóközpontban az Új magyarhangok-sorozat. Két félév alatt számos fiatal magyar író és költő érkezik majd Fehérvárra, hogy a képtár egyes képeihez kapcsolódó szövegét felolvassa, beszélgessen a gyűjteményről, és ezzel kicsit újra a képtárra irányuljon a figyelem.

Április 4-én, csütörtökön este 6 órától Dunajcsik Mátyás és kabai lóránt lesz a Museum Café és az Új magyarhangok-sorozat ötödik eseményének vendége. A házigazda Gyömrei Anna, a beszélgetőtársuk pedig Czinki Ferenc lesz.

Czinki Ferenc hozzátette: aki még nem látta korábban az Új Magyar Képtár anyagát, az most szokatlan, kötetlen körülmények között pótolhat mindent, aki pedig ismeri és szereti a gyűjteményt, annak nem kell magyarázni, hogy miért van itt a helye.

A vendégek:

Dunajcsik Mátyás (1983)

2011-ben szerzett diplomát esztétika-francia szakon. Volt már költő, műfordító, alkalmi tolmács, színházi fesztiválszervező Cipruson, ifjúsági polgármester Kispesten, blogger, dramaturg, szabadúszó kritikus, nemzetközi levelező, irodalmi ügynök és kritikai beszélgetések moderátora is. Jelenleg a Libri Kiadó szépirodalmi főszerkesztője. Első kötete a JAK-füzetek sorozatban jelent meg 2007-ben Repülési kézikönyv címen Korai Zsolt illusztrációival, amelyre Bródy Sándor-díjat kapott. Második, Balbec Beach címá kötete a Librinél jelent meg 2012-ben.

kabai lóránt (1977)

Költő, szerkesztő, performansz-művész. 1995-ben a miskolci Időjelek folyóirat szerkesztője; 2006–2007-ben a József Attila Kör kortárs irodalmi könyvsorozata, a JAK-füzetek[1] egyik sorozatszerkesztője (szerkesztőtársa Mizser Attila volt); 2007-től a Műút folyóirat szépirodalmi és képregényrovatát, illetve a lap online kiadását szerkeszti; 2007-től a Szoba Kiadó, 2008-tól a Palatinus Kiadó külső munkatársa. Kötetei: Holdfogyatkozás (1994), nem kijárat (2003), hiba nincs (2006), klór (2010).

Czinki Ferenc (1982)

Író, kritikus, a KafkaBeat Kocsmaszínház programszervezője és rendezője, Székesfehérváron él. 2006 és 2010 között az Árgus folyóirat szerkesztője. Kritikái, tárcái a Magyar Narancsban, az Élet és Irodalomban, a Kalligramban, a Spanyolnáthán és a Fejér Megyei Hírlapban jelennek meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik