Kultúra

Támadás a Fehér Ház ellen [filmpremier]

Már megint megmentik a világot. Vagyis az Egyesült Államokat. De a kettő úgyis ugyanaz.

Játsszuk azt, hogy gonosz észak-koreai terroristák bejuttatnak az USA területére, ahová egy zacskó sütőport sem egyszerű becsempészni, egy bazi nagy repülőgépet, néhány robbanóanyaggal teli kamiont, több tonnányi lőfegyvert, számlálhatatlan mennyiségű lőszert és több tucat, zömmel óriás termetű, elszánt harcost. Ezek pontosan lőnek, utolérhetetlenek a létező összes harcművészetben, töviről hegyire ismerik a komputeres csúcstechnológiát, valamint perfektül beszélik az angol nyelvet. Gondolom, mindenki látja maga előtt a turistabusz utasait, akik a megfelelő pillanatban előkapják a neszesszerből a páncélöklöt.

Játsszuk azt, hogy nevezettek péppé lövik az elnöki hivatalt, benne az összes ügynökkel (őket nem nehéz, mert annyira hülyék, hogy vészhelyzetben egyesével állnak ki a bejárathoz, öltönyben-nyakkendőben, kézistukkerral a géppisztolyok ellenében), foglyul ejtik az elnököt, aztán jól megzsarolják Amerikát, s rajta keresztül az egész világot.

Játsszuk azt, hogy a Pentagonban már mindenki alaposan be van rezelve, hiszen ha megtudják a szuperfegyver szupertitkos szuperkódját, akkor vége az egész kontinensnek. De! De játsszuk azt is, hogy egy igen-igen elszánt exügynök, aki korábban az elnök jóbarátja volt, de utóbb megorrolt rá a prezident, mert egy balesetben nem tudta megmenteni a feleségét (mármint az elnökét), no, szóval egy ilyen szuperhős, hogy, hogy nem, behatol a megszállt épületbe. Játsszuk azt, hogy ez a mindenkinél ügyesebb, erősebb, ravaszabb stb. fickó – miközben odakint mindenki neki drukkol – egyesével levadássza az egész társaságot, kideríti az árulót, kimenekíti az elnök fiát, végül meg megmenti az elnököt (vagy most valami poént lőttem le?). Közben még arra is marad ideje egy nyaknyisszantás és egy agyvelő-kiloccsantás között, hogy felokosítsa a vezérkart a helyes gondolkodás mibenléte felől, sőt néhány épületes beszólása is akad.

És akkor még nem beszéltünk a számtalan életbölcsességről és nélkülözhetetlen jótanácsról, amelyeknek valóságos kútfeje az önzetlen harcos. Magam is megjegyeztem egy gyöngyszemet. A sokat próbált hadfi szerint mászni úgy kell, hogy az ember először az egyik lábára teszi a súlyt, aztán meg a másikra. Sosem gondoltam volna.

Ajánljuk: azoknak, akik nem tudják megunni a lövöldözős-ordibálós-patetikus baromságokat.

Nem ajánljuk: azoknak, akik idáig olvasták a cikket.

TPP

Olympus Has Fallen – színes, magyarul beszélő amerikai akciófilm, 2012. Rendezte: Antoine Fugua. Szereplők: Gerard Butler (Mike Bunning), Morgan Freeman (Trumbull), Aaron Eckhart (Asher elnök), Angela Bassett (Lea), Dylan McDermott (Forbes ügynök), Rick Yune (Kang). 111 perc. Forgalmazó: Pro Video Film & Distribution Kft.

Hazai bemutató: április 4.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik