Kultúra

Lesz egy hét köztársaság

Szabad és rendkívül látványos programokkal teli városállamba invitálják a Sziget fesztivál látogatóit idén a szervezők.

Fesztivál-köztársaságot hoznak létre augusztus 5. és 12. között Budapesten, ahol az a fő cél, hogy mindenki felhőtlenül jól érezze magát – mondta el Gerendai Károly főszervező a 21. Sziget fesztiválról. Ezzel a 20 évvel ezelőtti első Diákszigethez szeretnének visszanyúlni, ahol a fő üzenetek közé tartozott, hogy „mindent szabad, de semmi se muszáj”. Egy olyan mesebeli országot szeretnénk létrehozni, ahol a saját értékrendünk a fontos, ahol kicsit kivonulhat mindenki a hétköznapok világából – magyarázta a koncepciót.


Fotó: Kummer János

A Szigetország egyébként anarchoszindikalista bázisdemokrácián alapszik, és ahogy felépült a semmiből, úgy tűnik majd el a fesztivál végén.

Vizuális tunning, kulturális támogatással

Elsőre talán a diákszigetes gyökereknek ellentmondóan hangzik, hogy idén a Sziget a látványvilágát fejleszti a legnagyobb lendülettel. Programok szintjén ez azt jelenti például, hogy grandiózus End Showval búcsúzik majd a fesztivál. A fény- és lézershow és a tűzijáték aláfestő zenéjéről a világ első számú DJ-je, David Guetta gondoskodik majd. A tavaly hatalmas sikert arató Sziget Eye idén sem fog hiányozni, ráadásul idén a világ egyik legnagyobb mozgatható óriáskereke, egy 60 méteres gigakerék várja a magasba vágyókat.

Eközben nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy nem menjenek el az elektronikus rendezvények diktálta irányba, nem az a cél, hogy egyfajta „fesztivál-Disneylandet” varázsoljanak a Hajógyári-szigetre, inkább a kulturálisan is értelmezhető installációkra, világításokra és szobrokra helyezik a hangsúlyt – emelte ki Gerendai.

Az anyagi háttérről elárulta, hogy az áfaszabályozás változásának köszönhetően csaknem félmillió eurós bevételtöbblettel számolhatnak. Ez lehetővé teszi, hogy míg tavaly 130 milliót adhattak ki a látványosságokra, addig idén csaknem 1 millió eurós fejlesztésekben gondolkozhatnak, ez körülbelül a tizede a fesztivál összköltségvetésének. A cél, hogy a már meglévő látványos elemek (mint például a Luminárium, a Cökxpon vagy a Tarrot Labirintus) és az újítások segítségével egy művészeti alkotássá fejlesszék a Szigetet.

Lesz itt cirkusz

A Szigetország bevándorlói időutazáson is részt vehetnek, a régi vándorcirkuszok hangulatát idéző Cirque du Sziget sátorban lenyűgöző modern cirkuszi előadások sora várja őket.  A helyszínen este swingbulikat rendeznek, ahol nem elképzelhetetlen az sem, hogy táncolás közben artistaprodukció vonja el a figyelmüket. A Kelet-Európai Vurstli 2013-ban a hatvanas–hetvenes évek hippikorszakába repíti az odalátogatókat, ahol a ruhagyárban saját fesztiválkosztümjeiket is elkészíthetik. Az akkori mozgalmak béke és szabadságvágya egyébként könnyen összehozható a Fesztiválköztársaság filozófiájával is.

Az utcaszínházi programok szerelmeseinek sem kell aggódniuk: a Nagy Utcaszínház társulatáról még csak annyit árult el Szép Fruzsina, a Sziget programigazgatója, hogy Ausztráliából érkeznek. Jó hír, hogy a korábbi gyakorlattal ellentétben nem naponta egyszer, hanem háromszor lesz látható lélegzetelállító előadásuk – tette hozzá. Valamint lépten-nyomon belefuthatunk a kis városállamban majd mesebeli figurákba, furán öltözött emberekbe, hiszen idén is színesebbnél színesebb kis utcaszínház-produkciókat hívtak meg a szervezők.

És ha már a színeknél tartunk, a tavaly bemutatkozó Colosseumban kap helyet a nagy közönségkedvencnek ígérkező Color Party, ahol a résztvevők (ehető, lemosható) ételfestékpatronokat pukkasztva színezik be a teret egy hatalmas buli keretein belül.

Több évtizedes szigetes vágyálmot valósítanak meg azzal, hogy „megnyitják” a Dunát a fesztiválozók előtt egy kijelölt strandhelyen. A Sziget Beachen szabad a mártózás, természetesen vendéglátó egység, és éjszakánként a – távol-keleti Full Moon-partik hangulatát idéző – buli fogadja a köztársaság lakóit.

Két régi kedvencet is visszahoznak: a bulizásra, iszogatásra teremtett ír zene kap újra saját „kocsmaszínpadot”, illetve külön helyszíne lesz megint a tribute-zenekaroknak. A budapesti ifjúsági turizmus ékkövének számító romkocsmák sem maradhatnak a Szigetországon kívül: az ismert szórakozóhelyek közül többen kitelepülnek a fesztiválra.

A fesztivál zenei programja még alakulóban van, viszont már nyilvánosságra hozták az egyik legbulisabb színpad fellépőinek listáját, és pár igazi nagyágyúnak számító külföldi előadót is megneveztek. Jön idén többek közt a Blur, a Die Ärzte, a Seeed, Azealia Banks, Nicky Romero, a Parov Stelar Band, Skunk Anansie, a Ska-P, Alex Clare és az Editors.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik