Kultúra

Kubik Anna a Fehérvár24 esték következő vendége

A Fehérvár24 új kezdeményezése,hogy városunk prominens személyiségeivel beszélgetünk a Novotel Hotelben havi rendszerességgel. Április 4-én Kubik Anna lesz a vendégünk.

Megtiszteltetés,hogy Kubik Anna elfogadta meghívásunkat,így április 4-én,csütörtökön a Kossuth-díjas, Jászai Mari-díjas színművésznő, a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze lesz a  Fehérvár24 est következő vendége.

Kubik Anna a Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1981-ben végzett Kazimir Károly és Iglódi István tanítványaként, majd a Nemzeti Színházhoz szerződött. 1991-től a Budapesti Kamaraszínház, utána a Művész Színház, végül a Thália Színház művésze volt. 1999-től ismét a Nemzeti Színház, majd 2000-től a Pesti Magyar Színház művésze lesz. Vendégművészként játszott az új Nemzeti Színház, a Kecskeméti Katona József Színház, a Kolibri Színház, a Soproni Petőfi Színház előadásaiban.Székesfehérvár színésznője is ő, bár Ősiben született, városunkban járt gimnáziumba, a Teleki angol tagozatos diákja volt.

A Kossuth-díjat 2011-ben vehette át: “a legjobb színészi hagyományokat megtestesítő játékáért, a drámairodalom nagy szerepeinek emlékezetes megformálásáért, sokoldalú művészi munkássága elismeréseként.”

Olyannyira sokoldalú és szerteágazó a művészi munkássága, hogy díjait, szinkronszerepeit, színházi-és filmes szerepeit felsorolni sem egyszerű. Szinte a női szerepek teljes repertoárját végigjátszotta, számára legfontosabb alakításai között Júlia (Shakespeare: Romeó és Júlia), Melinda és Gertrudis (Katona: Bánk bán), Tünde (Vörösmarty: Csongor és Tünde), Portia (Shakespeare: A velencei kalmár) szerepét, Sütő András Advent a Hargitán című darabjának Rékáját és Szörényi-Bródy István, a király című művének Réka-figuráját, valamint Brecht Kaukázusi krétakörének Gruséjét emeli ki. A Kamaraszínháznál töltött időkből pedig Yerma- (Garcia Lorca: Yerma) és Jelena Andrejevna-alakítását (Csehov: Ványa bácsi) idézte fel, valamint a Gyulán, szabadtéren játszott Shaw-darab, a Szent Johanna címszerepe kedves a szívének.

Kubik Anna rengeteg tévéfilmben játszott, a legbüszkébb közülük A tanítónőre, de a Különös házasság és a Gyökér és vadvirág is kedves számára. Kubik Anna jelenleg a Magyar Színházban Háy János Háromszögek, Berg Judit Rumini és Lázár Ervin A kisfiú meg az oroszlánok című darabjában látható. Székesfehérváron Herczeg Ferenc Bizánc című drámájában Irene császárnét alakítja.

A közönségtalálkozóra mindenkit várunk szeretettel április 4-én, csütörtökön a Novotel Hotelbe,este 6 órakor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik