Kultúra

Cipő drámája színpadon

Egy nap alatt készülnek el a XVIII. Magyar Drámaíró Verseny műveinek színpadi változatai.

Az egyfelvonásos darabokat vasárnap este a Békéscsabai Jókai Színház nagyszínpadán mutatják be a zsűrinek és a közönségnek. Az idén a Magyar Nemzet szombati számában megjelenő cikkek közül a “Sapkák” című cikk alapján írtak drámát péntekről szombat reggelre a felkért drámaírók: Kiss Judit Ágnes, Háy János és Podmaniczky Szilárd.

A cikk Cipő, a Republic együttes énekese halálával kezdődik és a rockzene és a filozófia témakörét érinti. Kiss Judit Ágnes “Donor szívek” címet adta drámájának. Az író azt mondta: a dráma a szívről szól, alapja egy Cipőről szóló városi legenda, amely szerint nem akart új szívet elfogadni. A dráma a média virtuális világában élő mai emberekről szól, az események szerelmi három- és négyszögek között bontakoznak ki. A darabot Bozsik Yvett állítja színpadra. A művész azt mondta: nem egy szokványos feladatot kell megoldania, hiszen nagyon nehéz, irodalmilag is kimunkált drámát kapott kézhez szombat délelőtt, prózaszínházi előadást rendez, amelyben a zene és a tánc fontos kiegészítő elemként szerepel.

Háy János darabja, az Ázsiavíziós dalfesztivál egy kisvárdai családról szól. A szülők benevezik lányukat, aki döntés elé kerül, sztár lesz, vagy marad szülővárosában, Kisvárdán. A darabot Dávid Zsuzsa állítja színpadra, aki az MTI-nek azt mondta: a szerző kitűnő darabot írt, egy család történetével hívja fel a figyelmet a csillogó média emberi és családi életeket megrontó világára.

Podmaniczky Szilárd Döglött Sapkák címmel írta meg drámáját. Pesti-Nagy Kati rendező elmondta: a darab egy mai átlagos család erős karikatúrája, rámutat arra, hogy a média csalóka, virtuális világa egy normális értékrendű családot is képes kiforgatni önmagából. A versenyen a produkciókat több kategóriában is díjazzák. A drámaíró versenyről a közmédia is beszámol és idén is átadja különdíját: a díjazottnak felajánlják, hogy a művéből készítsen hangjáték-adaptációt, amelyet műsorra tűznek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik