Kultúra

Tavaszi Fesztivál: Snétberger és Bona koncertje

Rajtol a Tavaszi Fesztivál, amelyen a zenerajongók nagyon várják egyebek közt Snétberger Ferenc szóló- és Richard Bona basszusgitáros, vokalista izgalmasnak ígérkező koncertjét.

A Nógrád megyei, hatgyermekes roma családból származó, Liszt-díjas gitárművész, zeneszerző az egyik legismertebb és legsikeresebb jazz és world music előadó. Kevesen vannak, akik ezt ne tudnánk, pláne most, hogy ma rajtol a méltán ismert és népszerű Tavaszi Fesztivál, amelynek nagyon várt vendége ismét Snétberger Ferenc. A gitárvirtuóz, aki újra színpadra hozza partneréül a szintén világhírű kameruni Richard Bonát, sajátos vokális-hangszeres miliőjével együtt. Ez szinte várható is Snétbergertől, aki a számtalan díja mellett többek közt a “Magyar Tehetség Nagykövete”, a romák társadalmi felzárkózásának elkötelezettje, a Snétberger Zenei Tehetség Központ alapítója, zenei és művészeti igazgatója.

Snétberger gitárművész és zeneszerző család tagjaként 1957-ben Salgótarjánban született. Édesapja számít példaképének. Ifjan klasszikus zenét és jazzgitárt tanult, s ma improvizációs művészetének és műfajok közötti határokat átlépő játékának köszönheti elismertségét. Épít a roma hagyományaira, ám a flamenco ugyanúgy inspirálja, mint a klasszikus gitár és a jazz. Számos szólóalbuma jelent meg, és végigkoncertezte Európát, zenélt Japánban, Koreában, Indiában és az Egyesült Államokban is.


Snétberger Ferenc
Fotó: MTI / Földi Imre

Snétberger 1995-ben, a holokauszt 50. évfordulójára komponálta „IN MEMORY OF MY PEOPLE“ (Népem emlékére) című, gitárra és nagyzenekarra írt művét. A darab, melyet a hagyományos roma dallamok ihlettek, az ő állásfoglalása az emberi szenvedés, a romák üldözése és kirekesztése ellen. Kamarazenekari kísérettel maga a komponista mutatta be Magyarországon, továbbá 2007-ben, a Nemzetközi Holokauszt-emléknap alkalmából, az Egyesült Nemzetek New York-i székházában. A művet a Liszt Ferenc Kamarazenekarral közösen lemezre játszották.

Richard Bona és Snétberger Ferenc ismétlődő zenei találkozása a Tavaszi Fesztiválon különlegesség: Bona afrikai gyökerű zenéje és a roma muzsikát a jazz és a klasszikus zene elemeivel ötvöző Snétberger fellépése egyedi élményt kínál. Bona játszott Joe Zavinul zenekarában és olyan világnagyságok partnere is volt, mint Herbie Hancock, Chick Corea, Pat Metheny, Quincy Jones, Bobby McFerrin.

Snétberger Ferenc egész életében kalandozott a zene világában, a szólókoncerttől a szimfonikus hangversenyekig számtalan formációban próbálta ki magát. Persze ő igazi zenei kalandnak a duóban való muzsikálást tartja: játszott együtt Dusko Gojkoviccsal, Paolo Fresuval, vagy Paolo Vinaccia, Dhafer Youssef, Markus Stockhausen és Toni Lakatos társaságában is. Ahogy Bona, úgy Snétberger is játszott már Bobby McFerrin-nel, az improvizatív vokális zene ikonjával. Snétberger és Bona újabb találkozása az évad egyik zenei szenzációjának számít, a világzene igazi ünnepe lesz.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál programjairól itt olvashat részletesen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik