Kultúra

Halálhegy – A Dyatlov-rejtély [filmpremier]

Hogy mi történt a manysiföldi hegyoldalban 1959-ben? A szakértők nem tudják, sem a tudósok. Csak a filmesek tudják a választ: hogy hát izé... na, érted...?

A számos akciófilm és thriller előállítójaként ismert, egyebek közt a Die Hard-széria egyik darabját is jegyző Renny Harlin ezúttal tudományoskodó dokumentumfilmnek álcázza a hatásvadászatot. A szokatlan körülmények közt szerencsétlenül járt hegymászók halála (hiányos öltözékben menekülve sátraikból részben megfagytak, részben ismeretlen eredetű fizikai hatás törte össze belső szerveiket) ugyanis nem fikció, hanem megtörtént eset, amelyre azóta sem találják a magyarázatot. A mostani filmverzióban egy amerikai diákokból álló csapat érkezik felkutatni a helyszínt s megoldani a fél évszázados rejtélyt. Kamerákat is visznek, így – a „hátrahagyott videós” rettegés-filmek szokásos eszköztárára támaszkodva – van miből rekonstruálni, hogyan nem tudják rekonstruálni az ötven évvel azelőtt történteket. Végül, mint az sejthető, ők is odavesznek. A film, önnön „talált dokumentumos” narrációjából egyszer csak kilépve, pontosan azt a magyarázatot adja a korábbi csoport halálának mikéntjére, amire már a kezdetkor is mindenki tippel (a hadsereg titkos kísérleteinek lehettek tanúi s tán áldozatai). Ehhez beemeli a történetbe a Philadelphia-kísérletnek nevezett, ufó-, örökmozgó- és időutazás-hívők körében nagy népszerűségnek örvendő eseményt (amelynek során az amerikai haditengerészet egy cirkálóját teleportálták volna a II. világháború idején).

A mű leginkább horrorfilmként funkcionál, annak sem túl eredeti, zárlata viszont inkább nevezhető parodisztikusnak, mint félelmetesnek.

Ajánljuk: a fent említett dolgokban hívőknek.

Nem ajánljuk: azoknak, akiket nem elégít ki néhány ügyetlen filmtrükk és homályos fantazmagória, amikor tudományos igényű tájékozódást ígértek neki (még ha csak reklámfogásként is).

TPP

The Dyatlov Pass Incident – színes, feliratos angol horrorfilm, 2013. Rendezte: Renny Harlin. Szereplők: Holly Goss (Holly), Matt Stokoe (Jenson), Gemma Atkinson (Denise), Luke Albright (JP), Ryan Hawley (Andy), Richard Reid (Szmirnov). 100 perc. Forgalmazó: Budapest Film.

Hazai bemutató: március 14.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik