Kultúra

Felvidékre készülnek a Háry Jánossal

Együtt ünnepelnek a felvidéki diákokkal március 14-én, csütörtökön a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai.

Kodály Zoltán: Háry János című daljátékát két alkalommal, közel hétszáz gyermek előtt mutatják be a székesfehérvári oktatási intézmény diákjai az ünnep előestéjén, Galántán.

Nagy sikerrel mutatták be Kodály Zoltán: Háry János című daljátékát a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és AMI alapításának 20. évfordulóján A tanulókból álló társulat magas színvonalú produkciót hozott létre, amelyet decemberben a Fejér Megyei Művelődési Központ Művészetek Házában, majd januárban a Vörösmarty Színházban mutattak be. Március idusán Galántán lépnek színpadra a fehérvári iskolások.

Közös összefogással valósul meg a Kodályosok felvidéki útja. Mint azt az intézmény igazgatója, Kneifel Imre elmondta, a Rákóczi Szövetség pályázatot írt ki Kárpát-medencei utazás támogatására. A pályázat feltétele volt, hogy egy Kárpát-medencei határon túli település magyar középiskolájához látogasson a magyarországi középiskolás utazó csoport és közösen ünnepeljenek, március 15-én. Székesfehérvár önkormányzata a szállásköltséghez adott támogatást, míg a fellépők jelmezét a Vörösmarty Színház biztosítja.

A CSEMADOK Galánta Járási Szervezete által szervezett március 15-ei ünnepségen a fehérvári diákok közel hétszáz felvidéki fiatal előtt lépnek színpadra, és két alkalommal adják elő a Galántán gyermekéveit töltő Kodály Zoltán daljátékát. A hatvan gimnazista és általános iskolás öt pedagógus és a Háry Jánost színpadra álmodó Kozáry Ferenc színművész-rendezővel és Vasvári Tamás zongoraművésszel indulnak el a közös ünnepségre.

A Rákóczi Szövetség pályázatának köszönhetően a Kodály iskola mellett a Vasvári Pál Gimnázium diákjai a kishegyesi Ady Endre Kísérleti Általános Iskola tanulóival ünnepelnek együtt. A Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola növendékei pedig Ungvárra utaznak, ahol az Ungvári Magyar Tannyelvű Drugeth Gimnázium diákjaival együtt idézik fel a 165 évvel ezelőtti forradalmi eseményeket március 15-én.

Ajánlott videó