Kultúra

Az Országos Felsőoktatási Véradóverseny márciusi állomásai Szegeden

Jeney Barbara
Jeney Barbara

2013. 03. 13. 13:06

Az Országos Felsőoktatási Véradóverseny márciusban több szegedi kollégiumnál folytatódik. A cikket folytatva olvashatók az állomások, időpontok.

Korábban a témában:

A VII. Országos Felsőoktatási Véradóverseny 2012.szeptember 1. és 2013. május 24. között zajlik. A célunk, hogy minél több fiatal csatlakozzon a véradók táborához! A verseny győztese a legnagyobb véradói aktivitást mutató felsőoktatási intézmény. Az eredményhirdetés minden évben a Véradók Világnapján (június 14.) van. Az Országos Véradóverseny márciusi, szegedi, hódmezővásárhelyi állomásai:

03.13. Hódmezővásárhely, Andrássy u.15. 13.00-15.00
03.18. SZTE TIK 13.00-18.00
03.19. Teleki Kollégium, Semmelweis utca 16.00-19.00
03.25. Károlyi Kollégium 16.00-19.00
03.25. SZTE SZÉF, Mars tér 7. 10.00-15.00

Én is adhatok vért?
Igen, ha…
• a véradásra jelentkezésénél betöltötted 18. illetve még nem töltötted be 60. életéved. Rendszeres donoraink 65 éves korukig adhatnak vért.
• testsúlyod meghaladja az 50 kilogrammot
• egészségesnek érzed magad
• legalább két hónapja nem adtál vért (előző véradásod óta már eltelt 56 nap)
• nincs félévnél fiatalabb tetoválásod vagy piercinged
• elhoztad magaddal TAJ-és lakcímkártyád, valamint személyigazolványod

Mit kell tennem véradás előtt?
• Véradásra ne gyere üres gyomorral. Ez nem vérvétel! :-) Egyél és fontos a megfelelő mennyiségű folyadékpótlás is véradás előtt.
Országos Felsőoktatási Véradóverseny (Országos Felsőoktatási Véradóverseny)

A véradás menete
1. Megadod személyi adataidat a regisztrációhoz (fényképes igazolvány, lakcím – és TAJ kártya szükséges) kitöltesz egy kérdőívet egészségügyi állapotodról. Az adatfelvételhez a személyi igazolványod és TAJ-kártyád feltétlenül szükséges.
(Figyelem! Csak az eredeti TAJ-kártya fogadható el, fénymásolat nem!)
2. Külföldi állampolgár esetén útlevél és magyar TAJ-kártya szükséges (Figyelem! Csak az eredeti TAJ-kártya fogadható el, fénymásolat nem!).
3. Elfogyasztasz egy-két pohár folyadékot.
4. Laboratóriumi és orvosi kivizsgálás következik.
5. Kényelmesen elhelyezkedsz a vérvételi ágyon. A steril vérvételi zsákba 5 perc alatt leveszik a vért. Még 5 perc pihenő!

Tudtad?
• A gyógyításhoz nélkülözhetetlen vér semmi mással nem pótolható, mert élő anyag!
• egyetlen véradással három betegen segíthetsz: a levett vérből vörösvérsejt-koncentrátum, plazmakészítmények és vérlemezke-koncentrátum készül
• a véradás egyben szűrővizsgálat is (kötelező tesztek a HIV, Hepatitisz-B, Hepatitsz-C, szifilisz kimutatás és a vércsoport meghatározás)
• a nők évente négyszer, férfiak évente ötször adhatnak vért. Két véradás között minimum 56 napnak kell eltelnie
• a véradás alkalmával steril vérvételi zsákba, egyszer használatos tű segítségével 4,5 deciliter teljes vért vesznek le (egy egység/1E), és egy keveset a vizsgálathoz mintacsövekbe
• a véradás 30-45 percet vesz igénybe, adatfelvétellel és kivizsgálással együtt
• statisztikailag kimutatható, hogy a legtöbb vérre ma már a daganatos betegek kezeléséhez van szükség. Ezt követik a különböző sebészeti beavatkozások. A sport-és közlekedési balesetek miatti sérülések csak a negyedik helyen állnak. A nagy vérigény elsősorban az orvostudomány fejlődésének a következménye: sok korszerű műtét, szervátültetés, a rosszindulatú betegségek (leukémia, daganatok) kezelése csak a korszerű transzfuziológiai lehetőségek birtokában lehetséges.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.