Kultúra

A Romani Design formálja a divatot

Romani design (Roma, Romani design)
Romani design (Roma, Romani design)

A Romani Design nemrég mutatta be farsangi kollekcióját. Varga Erika tervezővel beszélgettünk.

Mit gondol, milyen hatással vannak a divatra a romák?

Úgy gondolom, hogy a roma kultúra ugyanúgy tud hatni a divatra, mint más kultúrák. Mindez megfelelő minőség, befektetés és nyitottság kérdése. A Romani Design eddigi elmúlt három éve ezt bizonyítja, hogy egyre többen vannak, akik tudatosan vásárolják a Romani Designt, más tervezők is elkészítették a saját feldolgozásaikat a ruha vagy bútor területén.

Milyen szempontok alapján tervez?

A tervezési folyamat során három alapvető szempontot tartok fontosnak: az egyik, hogy a kollekció megfeleljen a kortárs divat elvárásainak, a másik, hogy képviselje a roma kultúrát, a harmadik pedig, hogy formálja a divatot és a közvéleményt.

Mi a divatformálás üzenete?

A Romani Design arculata és üzenete erős, arról szól, hogy az életet élni, a teljes boldogságot megélni csakis kellő nyitottsággal, a világot megismerni akaró hozzáállássál sikerülhet. Ennek a világnak értékes része a roma kultúra, amely nagyon sok szépséget és örömöt tud okozni mindannyiunknak, csak képessé kell válnunk a befogadására. Hiszek abban, hogy jobb emberekké válhatunk és élhetőbb világot építhetünk, ha tiszteljük és elfogadjuk más népek, közösségek kultúráját.  A Romani Design az élet szépségét és a roma kultúra gazdagságát képviseli.


Kattintson a Romani Design korábbi kreációihoz! – Fotó: MTI / Kallos Bea

Mik a tapasztalatok, kik vásárolják meg leginkább a ruhákat?

Vásárlóink között vannak romák és nem romák, valamint külföldiek is. Nagy érdeklődés van kifejezetten a roma és a nem roma értelmiség részéről, amely a brand társadalmi misszióját tekintve mindenképpen reményteli.

Gyakorolhatnak-e pozitív hatást a romákra az ön ruhái?

Igen, ezzel nap mint nap találkozom. Fontos visszaigazolás számomra, amikor arról beszélnek, hogy a Romani Design segít számukra büszkén megélni, megmutatni saját identitásukat. Számomra ez is az egyik fontos misszió. Ugyanennyire fontos, amikor a nem romák arról beszélnek, mennyi örömöt okoz számukra a Romani Design darabok viselete.


Fotó: MTI / Kallos Bea

Hogyan lett önből ruhatervező, miért pont autentikus roma ruhákat készít?

Egész kisgyermekkoromtól arról kellett beszélnem, hogy ki vagyok, miért vagyok kicsit vagy nagyon más. Így hát megmutattam a dalainkat, a táncainkat, meséltem a családomról, arról, hogyan élünk, hogyan ünnepelünk, a Mámim csodálatos hangjáról, édesanyám főztjéről, édesapám hihetetlen erejéről, és csak meséltem és meséltem. Ezt csinálom most is, mesélek saját közösségemről, de most a design, a divat nyelvén keresztül, ez a szenvedélyem, mert hiszek abban, hogyha igazán megismernek minket, nem tudnak ellenállni nekünk, megnyílnak az elmék és a szívek. És ez bizony így is van. A Romani Design nem kifejezetten autentikus roma ruhákat készít, azt is, de főként a roma kultúra tradícióit, a klasszikus motívumokat ötvözi a kortárs divattal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik