Kultúra

Meghalt A polip rendezője

Damiano Damiani 90 éves volt.

Az idős művész – a maffiaellenes küzdelem szimbólumává vált – A polip című filmsorozat rendezőjeként volt ismert. Római otthonában halt meg, légzési elégtelenség következtében – közölte lánya az olasz sajtóval.

„Őszinte szívvel, könnyes szemmel mondom: mindent neki köszönhetek” – emlékezett a rendezőre Michele Placido. Felidézte: az 1984-ben készült, világszerte sikert aratott A polip-sorozatnak köszönheti, hogy az egész világon megismerték a nevét. Az általa alakított Cattani felügyelő a maffiaellenes küzdelem szimbólumává vált. A színész Damianit mesterének tekintette, rengeteget tanult tőle.

A festőművészként diplomázott Damiani eleinte képregényeket, hirdetési plakátokat, posztereket rajzolt, majd az ötvenes évektől magával ragadta a film világa. Kezdetben dokumentumfilmeket készített, forgatókönyveket írt, 1960-ban mutatták be első játékfilmjét, A bérgyilkost. Filmjei gyakran foglalkoztak politikai témákkal, a maffiával (Egy rendőrfelügyelő vallomása az államügyésznek, Miért ölnek meg egy bírót?), de vígjátékot is írt és rendezett (Egy zseni, két haver, egy balek). Népszerűsége csúcsát A polip-sorozattal érte el.

A hatvanas években több fesztiváldíjat nyert filmjeivel (Arturo szigete, A hazatelepült), A Piazza-kapcsolat című alkotásáért pedig 1985-ben megkapta a Berlinale Arany Medve-díját. Az utóbbi tíz évben visszavonultan élt, és másik szenvedélyének, a festészetnek szentelte idejét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik