Kultúra

A levéltár féltett kincsei nyomában

Kettős évfordulót ünnepel 2013-ban a győri Levéltár. A közgyűjtemény idén 20 éve alakult újjá, valamint 270. éve, hogy az intézmény által őrzött kiváltságlevelet aláírta Mária Terézia.

A Levéltár a jeles jubileum alkalmából az Esterházy-palotában rendezett be egy izgalmas tárlatot, ahol a nézelődök a közgyűjtemény féltett kincsei között mazsolázhatnak. „1993. október 7-ei közgyűlésen határoztunk arról, hogy a levéltár elnyerje ismételt önállóságát. Nagy öröm számomra, hogy akkor önkormányzati képviselőként támogathattam ezt a döntést. Remélem a jövőben nem húsz, hanem további 100 év áll az intézmény előtt. Dicséretes, hogy az ott dolgozó szakemberek nem bújnak el az iratok mögött, hanem konferenciákat szerveznek, tudományos kiadványokat publikálnak, vagyis benne vannak a vérkeringésbe” – fogalmazott portálunknak dr. Somogyi Tivadar alpolgármester, aki a március 6-i tárlat megnyitón, egy, az önkormányzat nevében kiállított oklevelet is átnyújtott Bana Józsefnek, a közgyűjtemény igazgatójának.

A két évtized alatt az 1200 iratfolyóméternyi anyag 3500-ra duzzadt. A történelmi értékek mellett persze számos naprakész dokumentum is található a gyűjteményben. „A tárlaton is bemutatjuk az egyik legnagyobb büszkeségünket, azt a kiváltságlevelet, melyet 270 évvel ezelőtt Mária Terézia szignózott és amellyel az uralkodó szabad királyi város rangjára emelte Győrt. Emellett bemutatjuk a szabadságharc kiemelkedő személyeinek dokumentumait, V. Ferdinánd 1844-ből való pecsétadományozó oklevelét, de többek között középkori okmányokat is, a legrégebbi 1322-es keltezésű” – hangsúlyozta az igazgató.

A kiállítás április 30-ig, ingyenesen várja látogatóit, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum főépületében, az Esterházy-palotában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik