Kultúra

Történelmi séta Aba-Novák Vilmos nyomában

2013-as Szent István Emlékév keretében Aba-Novák Sétával folytatódik a neves festő tiszteletére szervezett programsorozat március 9-én, szombaton, Székesfehérváron.

Az Aba-Novák Emléknap pénteki rendezvényét követően március 9-én, szombaton a modern magyar festészet, a monumentális piktúra egyik eredeti tehetségének Székesfehérváron található történelmi témájú falfestményei tekinthetők meg ingyenes szakmai vezetéssel. Aba-Novák Vilmos a két világháború közti időszak ünnepelt freskófestője volt, akinek több alkotása található a királyi koronázó városban.

A 10.00, 14.00 és 16.00 órakor a Csók István Képtártól induló csoportok megtekinthetik Aba-Novák Vilmos Székesfehérváron található történelmi témájú falfestményeit, amelyek más alkalommal nem, vagy csak ritkán látogathatóak. A csoportokat idegenvezetők kísérik, akik a festményekről – azok témáját és színhelyét beillesztve a város történelmébe – tartanak ismertetőt.

A séta első állomása a Csók István Képtár, ahol az 1937-es párizsi világkiállításra készült festmények, a Magyar-francia történelmi kapcsolatok láthatók. Aba-Novák Vilmos állami megrendelésre készítette a magyar-francia kapcsolatok több száz éves történetét villanásszerűen bemutató pannókat, amelyeket a közönség a magyar pavilonban láthatott, és amelynek a világkiállítás zsűrije odaítélte a Grand Prix-t.

A következő állomás a Nemzeti Emlékhely, ahol Aba-Novák Vilmos 1939-ben készült történelmi seccoja a Szent Korona történetét és a Szent Jobb legendáját jeleníti meg a Szent István-mauzóleumnál. A történelmi séta utolsó állomása a Városháza, amelynek első emeleti folyosóján az 1938-as ünnepi év eseményeit ábrázolja az a falfestmény, amelyet a művész betegsége, majd halála miatt nem fejezhetett be. A program során megtekinthetőek Aba-Novák Vilmos eredeti secco tervei is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik