Kultúra

Három monumentális falfestmény, három helyszín, egy alkotó

A 2013-as Szent István Emlékév programsorozat keretében emléknapot szervez Székesfehérvár Aba Novák Vilmos festő, grafikus tiszteletére március 8-án, pénteken.

A városban található falfestményeknél művészettörténészek tartanak szakmai bemutatót. A nap különlegessége, hogy a Városházán található secco eredeti terveit is megtekinthetik az érdeklődők.

Aba-Novák Vilmos, a modern magyar festészet, különösen a monumentális piktúra egyik eredeti tehetsége, a két világháború közti időszak ünnepelt freskófestője volt, akinek több alkotása található a királyi koronázó városban. A Magyar-francia történelmi kapcsolatok című pannón a Csók Képtárban, a Szent István-mauzóleum falképein, valamint a Városháza emeleti falképein állított emléket a magyar történelem nagy alakjainak.

„Egyedülálló élményben lesz része azoknak, akik részt vesznek az emléknapon, hiszen a közel kétórás program során a művész történelmi témájú falfestményei tekinthetőek meg, amelyek más alkalommal nem, vagy csak ritkán látogathatók.” – hívta fel a figyelmet pénteki sajtótájékoztatóján dr. Cser-Palkovics András. Székesfehérvár polgármester kiemelte: „Székesfehérvár olyan szerencsés, hogy a Csók István Képtárban, a Nemzeti Emlékhelyen és a Városháza épületében is megcsodálhatóak Aba-Novák Vilmos monumentális alkotásai, péntektől pedig egy különleges kiállítás révén betekintést kapunk az alkotói munkába is. Nagy öröm és megtiszteltetés volt számunkra, amikor egy nem fehérvári magánszemély, aki értesült a 2013-as Szent István Emlékév programjáról, felajánlotta egy kiállításra azokat a tulajdonában lévő Aba-Novák terveket, amelyeket a művész a Városházán található secco megalkotásához készített.”

Az Aba-Novák Vilmos Emléknap programja március 8-án, pénteken 15.00 órakor kezdődik. A három helyszínt bejáró művészettörténeti és történelmi séta során először a Csók István Képtárban látható Magyar-francia történelmi kapcsolatok című pannót mutatja be Izinger Katalin művészettörténész. A Nemzeti Emlékhelyen a Szent Korona történetét és a Szent Jobb legendáját jeleníti meg Aba-Novák seccoja, amelyről Gärtner Petra művészettörténész szól majd. A történelmi séta a Városházán ér véget, ahol a művész eredeti terveit bemutató kiállítást dr. Cser-Palkovics András polgármester nyitja meg. A tárlaton azok a tervek tekinthetők meg, amelyeket az 1938-as ünnepi év eseményeit ábrázoló – a Városháza emeletén látható – seccohoz készített Aba-Novák Vilmos. A művész betegsége, majd halála miatt be nem fejezett alkotásról Bizzer István művészettörténész tart szakmai bemutatót.

A 2013-as Szent István Emlékév programja március 8-án, pénteken a Csók István Képtárban folytatódik, ahol ünnepi hangversenyt rendeznek Kodály Zoltán és az 1938-ban alakult Városi Dalegylet emlékére.

1937-38-ban alakult meg Székesfehérváron a Városi Dalegylet vegyes kara, amelynek kezdetben Országh Tivadar, majd 1938 őszétől Serényi Emma volt a vezetője, és lett az ország első női karnagya. 1939. június 3-án – még a Szent István év tiszteletére – egy nagyszabású ünnepi Kodály estet rendeztek a fehérvári színházban, amelyen Kodály és felesége, valamint a kor több neves zenei személyisége, köztük Tóth Aladár is részt vett. Kodály Zoltán élete végéig nagy becsben tartotta e koncertnek és Serényi Emma vezénylésének emlékét.

Ennek a hajdani rangos eseménynek állítanak emléket a pénteki, nagyszabású emlék hangversennyel, amelyen közreműködik a Kodály Zoltán Iskola Bárdos Lajos Gyermekkara (vezényel: Kneifel Imre), a Teleki Blanka Gimnázium Fiúkara és Vegyeskara (vezényel: Auth Ágnes), az Alba Regia Vegyeskar (vezényel: Kneifel Imre) valamint a Primavera Vegyeskar (vezényel: Horányi Ottília). A műsorban Kodály legszebb kórusművei csendülnek fel a 18.00 órakor kezdődő koncerten.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.