Kultúra

Mire való egy alkotmány?

Nemzetközi konferenciát rendeznek a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyban 2013. március 8-9-én „Mire való egy alkotmány”  – Nemzeti sajátosságok és európai konszenzus címmel. A konferenciát megnyitják: Martonyi János, Magyarország külügyminisztere és Roland Galharague, Franciaország nagykövete.

Nemzetközi konferenciát rendeznek a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyban 2013. március 8-9-én „Mire való egy alkotmány”  – Nemzeti sajátosságok és európai konszenzus címmel, a  budapesti Francia Intézet és a Károlyi József Alapítvány szervezésében, a budapesti Konrad Adenauer Alapítvány, az Osztrák Kulturforum, a Cseh Centrum, a Lengyel, Svájci és Belga Nagykövetségek, valamint a párizsi Robert Schuman Alapítvány támogatásával.

Napjaink Európája multikulturális akar lenni, de elfelejtjük, hogy ez a multikulturalizmus legtöbbször a nemzetektől származó gyakran kevésbé ismert politikai, társadalmi hagyományokon és összetett jogszokásokon alapszik.

Ez a tudatlanság a szomszédos államok egymás meg nem értését, valamint az uniós központi szervek és a tagállamok közötti félreértéseket eredményezi. Ezeknek a félreértéseknek a tisztázása fontos, az EU összetartására való tekintettel. A konferencia megszervezésével ezekhez az erőfeszítésekhez kíván hozzájárulni a Károlyi József Alapítvány.

A szimpózium célja összehasonlító elemzést adni az Alkotmányok és preambulumaik szerepének helyéről és értelmezéséről néhány európai politikai rendszerben, „Európa közös értékei” alapján. Az elemzés célja jobban megérteni, a betűkön kívül, e rendszerek lényegét és működését.

A szeminárium kutatóknak, valamint jog- és politikatudomány és szociológia hallgatóknak, illetve újságíróknak és politikai kommentátoroknak is szól, hogy jobban felfegyverkezve értékeljék a politikai életet és az institúciók működését az európai szomszédaiknál.

A konferenciát megnyitják: Martonyi János, Magyarország külügyminisztere és Roland Galharague, Franciaország nagykövete – írja a Fejér Megyei Hírmondó.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik