Kultúra

Mire való egy alkotmány?

Buthy Lilla
Buthy Lilla

2013. 02. 21. 10:54

Nemzetközi konferenciát rendeznek a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyban 2013. március 8-9-én „Mire való egy alkotmány”  – Nemzeti sajátosságok és európai konszenzus címmel. A konferenciát megnyitják: Martonyi János, Magyarország külügyminisztere és Roland Galharague, Franciaország nagykövete.

Nemzetközi konferenciát rendeznek a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyban 2013. március 8-9-én „Mire való egy alkotmány”  – Nemzeti sajátosságok és európai konszenzus címmel, a  budapesti Francia Intézet és a Károlyi József Alapítvány szervezésében, a budapesti Konrad Adenauer Alapítvány, az Osztrák Kulturforum, a Cseh Centrum, a Lengyel, Svájci és Belga Nagykövetségek, valamint a párizsi Robert Schuman Alapítvány támogatásával.

Napjaink Európája multikulturális akar lenni, de elfelejtjük, hogy ez a multikulturalizmus legtöbbször a nemzetektől származó gyakran kevésbé ismert politikai, társadalmi hagyományokon és összetett jogszokásokon alapszik.

Ez a tudatlanság a szomszédos államok egymás meg nem értését, valamint az uniós központi szervek és a tagállamok közötti félreértéseket eredményezi. Ezeknek a félreértéseknek a tisztázása fontos, az EU összetartására való tekintettel. A konferencia megszervezésével ezekhez az erőfeszítésekhez kíván hozzájárulni a Károlyi József Alapítvány.

A szimpózium célja összehasonlító elemzést adni az Alkotmányok és preambulumaik szerepének helyéről és értelmezéséről néhány európai politikai rendszerben, „Európa közös értékei” alapján. Az elemzés célja jobban megérteni, a betűkön kívül, e rendszerek lényegét és működését.

A szeminárium kutatóknak, valamint jog- és politikatudomány és szociológia hallgatóknak, illetve újságíróknak és politikai kommentátoroknak is szól, hogy jobban felfegyverkezve értékeljék a politikai életet és az institúciók működését az európai szomszédaiknál.

A konferenciát megnyitják: Martonyi János, Magyarország külügyminisztere és Roland Galharague, Franciaország nagykövete – írja a Fejér Megyei Hírmondó.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - NOVEMBER 29: U.S. President Donald Trump answers questions from the press while departing the White House November 29, 2018 in Washington, DC. Trump answered numerous questions regarding his former attorney Michael Cohen's recent court appearance and testimony before departing. (Photo by Win McNamee/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.