Kultúra

Meghalt a sztálinista múlt feltárója

74 éves korában elhunyt idősebb Alekszej German orosz filmrendező, forgatókönyvíró, színész és producer.

A Hrusztaljov, a kocsimat!, a Barátom, Ivan Lapsin, a Húsz nap háború nélkül és az Ellenőrzés az utakon című filmdrámák rendezője, forgatókönyvírója 1938. július 20-án Leningrádban született. Ott végezte el 1960-ban a színművészeti főiskolát, majd Szmolenszkben kezdett dolgozni. 1964-től a Lenfilm, a leningrádi filmstúdió munkatársa volt haláláig. Nemzetközi elismertséget a sztálinista múlt feltárójanként szerzett.

Egy San Franciscóban megjelenő orosz nyelvű lap, a Csajka hasábjain 2011-ben közölt cikk szerzője Alekszej Germant „ismeretlen klasszikusnak” nevezte, akit lehetett szeretni és bírálni, de abban senki sem kételkedett, hogy már életében klasszikussá vált. Tarkovszkij is nagyra tartotta German munkásságát, de a nagyközönség alig ismerte a sztálinista rendszert bíráló alkotásait.

A rendezőt többször elbocsátották a Lenfilmtől, a hatalom el akarta hallgattatni, ezért filmjeit évekig nem mutatták be.
Az Ellenőrzés az utakon című filmet 15, a Barátom, Ivan Lapsint három évig fektették a polcokon. A Húsz nap háború nélkül című film 1976-ban készült el, de csak 1987-ben került a mozikba.


Fotó: AFP

A rendező a sztálini rendszer végnapjait bemutató alkotásába, a Hrusztaljov, a kocsimat! című filmbe a peresztrojka után kezdett bele. Hét évig dolgozott rajta, s amíg készült, már legendává vált, de 1988-ban Cannes-ban nem kapott díjat.

Egy 2007-es interjúban elmondta, hogy a nyolcvanas években a maffia megrendelésére megverték. Akkor derült ki, hogy súlyos betegségei vannak.

Germant tavaly november vége óta kezelték a szentpétervári katonai klinikán. Elesett és beütötte a fejét. Belső sérülései miatt meg kellett operálni, tüdőgyulladásából is kikezelték, de a szíve nem bírta tovább. „Nem az ő hibájuk, hogy nem tudták visszahozni, egyszerűen megállt a szíve” – írta fia az Eho Moszkvi honlapján.

Ifjabb Alekszej German arról is beszámolt, hogy amikor édesapja még eszméleténél volt, és ő meglátogatta, a híres rendező éppen egy támogató levelet diktált a Lenfilm filmstúdió érdekében, ahol egész életében dolgozott, és amelyet jórészt egészsége árán sikerült megmenteni a bezárástól.

Fia az Eho Moszkvi oldalán jelentette be, hogy Germannak halála előtt sikerült befejeznie a Sztrugackij fivérek regénye alapján készült, Nehéz istennek lenni című filmet, amelyen 1999 óta dolgozott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik