Kultúra

A Stabat Materral ünnepel a Szegedi Kortárs Balett

A Szegedi Kortárs Balett jubilleumának kiemelt darabját, a Stabat Matert mutatják be február 22-én, pénteken a szegedi Kisszínházban. A két felvonásos egyházi zenére épülő koreográfiával a társulat egyaránt emlékezik 25 éves múltjukra és ebből táplálozva hirdeti megújulását.

A szegedi Szegedi Kortárs Balett 25-ik évfordulóját ünnepleve mutatják be a Stabat mater darabot február 22-én. Juronics Tamás koreográfus a keddi sajtótájékoztatón elmondta, hogy több szállal kötődik a társulat története a bibliai témával is foglalkozó műhöz.

Az első felvonás Arvo Pӓrt zenéjére készült, mely megújulásuk első darabjának számított 1993-ban. A gregorián zenei hagyományokból építkező mű az angyali üdvözlet pillanatát ábrázolja. A fiatal Mária (Hajszán Kitti és Hortobágyi Brigitta) előtt megjelenik Gábriel arkangyal (Czár Gergely), és elmondja az Igét, mely szerint a szűz méhében az Isten gyermekét hordja. Megmutatja neki fia jövendőjét, keresztrefeszítését. Mária a nemes cél tudatában, az anyai fájdalom és öröm kettős érzésével vállalja a gyermekáldást.

Zsadon Flóra próba közben
Fotó: Dusha Béla

A második felvonással a Szegedi Kortárs Balett alapítójára, Imre Zoltánra emlékeznek. Az 1988-as darabot Juronics Tamás az 1997-ben elhunyt koreográfus egyik legjobb, legmarkánsabb darabjának nevezte, melyben Pataki András társulatigazgató Józsefként, Juronics Tamás a jelenlegi darab koreográfusa Jézusként táncolt. Giovanni Battista Pergolesi egyházi zenéjére épül, melyben minden gyermekét elveszjtő anya fájdalma jelenik meg. Az előadásban fellelhető a bibliai párhuzam is, melyet képzőművészeti alkotások vetítésével jelenítenek meg. Mária szerepét a nemrég Kölcsey-éremmel kitüntetett Zsadon Flóra formálja meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik