Kultúra

Rieger Tibor szobrászművész kiállítása Győrben

A tárlat több mint egy tucat kisplasztikáját, továbbá az ország több településén látható köztéri alkotásainak terveit és fotóit vonultatja fel.

A kiállítás egyik érdekessége, hogy részleteket mutat be a Pannonhalmi Bencés Főapátság bazilikájának millenniumi bronz kapujából. Emellett láthatják az érdeklődők a Jedlik Ányos és Czuczor Gergely bencés tanárokat ábrázoló, egész alakos bronz alkotás szobortervét, amelynek alapján a Győri Bencés Gimnázium előtti teret díszítő kompozíció készült.

A művek – köztük a márványból, szögesdrótból és kőből komponált Magyar húsvét – jelzik, hogy a szakralitás gondolkodásomhoz közel áll – vallotta magáról Rieger Tibor. “A szakralitás minden jó alkotásban benne van, nemcsak a templomokba szánt szobrokban” – vélekedett a szobrászművész, aki több monumentális művét, köztük az 1956-os mosonmagyaróvári sortűz áldozatainak emléket állító köztéri szobrot, továbbá a hegyeshalmi hősi emlékművet fotók segítségével “vitte be” a kiállítótérbe.

Terveiről elmondta, hogy az 1945-ben mártírhalált halt, s tizenhat évvel ezelőtt boldoggá avatott Apor Vilmos győri püspök szobrát szeretné elkészíteni. A nyár folyamán pedig a Tihanyi Apátság galériájában nyílik kiállítása.

A győri tárlat március 16-ig látogatható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik