Kultúra

Kultúrházak éjjel-nappal Székesfehérváron

Gyermekfarsang, Öreghegyi Karnevál, könnyűzenei koncertek, bőrös kézműveskedés várja a látogatókat

Farsang utolsó hétvégéjén az ország 150 településének 175 közművelődési intézménye körülbelül 500 programmal várja a látogatókat a „Kultúrházak éjjel-nappal” programsorozat keretében. Az országos közművelődési akció korábban része volt a Kulturális Örökség Napjainak, majd kivált abból a megfontolásból, hogy nagyobb hangsúlyt kapjon. Az idén a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával megvalósuló programsorozat aktív közreműködője lesz több székesfehérvári intézmény, így A Szabadművelődés Háza, az Öreghegyi Közösségi Ház és a Fehérvári Kézművesek Egyesülete. A helyi eseményeket sajtótájékoztatón ismertették a szervezők.

A Magyar Népművelők Egyesülete idén február 8-10. között szervezi meg a „Kultúrházak éjjel-nappal” országos közművelődési akciót, melynek célja, hogy bemutatkozási lehetőséget kapjanak a kisebb települések kultúrházai, faluházai, illetve a nagyobb települések, városok művelődési és közösségi házai, többfunkciós intézményei. A szervezők különleges alkalmat teremtenek arra, hogy a látogatók megismerhessék az intézményekben, azok közösségeiben születő kulturális értékeket. A csatlakozó települések, valamint kulturális szolgáltatóik példát mutatnak hivatásuk iránti elkötelezettségükből, az egymás iránti tiszteletből és szolidaritásból.

„A rendkívüli népszerűségnek örvendő Múzeumok Éjszakájához hasonlóan nagy szükség van a „Kultúrházak éjjel-nappal” című programra is! Lényeges, hogy néhány éven belül ez az egyre nagyobb önállóságra törekvő eseménysorozat még erősebb és hangsúlyosabb legyen!” – nyilatkozta a sajtótájékoztatón Brájer Éva. Székesfehérvár alpolgármestere szerint a közművelődési intézmények ma már nem kizárólag kultúrát közvetítenek, hanem befogadnak különféle civil kezdeményezéseket, szociális feladatokat, számos szolgáltatás éppen rajtuk keresztül érhető el, így szerepük fontosságához nem fér kétség.

A Szabadművelődés Háza hétvégi programjait Kiss Dorottya igazgató ismertette. Elmondta: február 9-én, szombaton 16 és 19 óra között farsangi mulatságba várják a gyerekeket, akik megtekinthetik a BogárkaLand interaktív mesejátékot a Szabad Színház előadásában, farsangi műsort ad az intézmény gyermeknéptánc-csoportja, majd lesz jelmezes felvonulás és többféle, az ünnepkörhöz tartózó kézműves foglalkozás. Fehérvári zenekarok lépnek fel a HANGOSZTÁS című, 20 órakor kezdődő könnyűzenei koncerten, és nyitva áll a látogatók előtt a Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgáló is. A HANGOSZTÁS szervezője, Klecska Márton szavai szerint székesfehérvári, vagy a városból indult zenekarok szerepelnek a programban, például az Imago, a Bad Forest, a Plateful of Joy, vagy a George Clooney Tribute Band. Olyan csapatok is igyekeznek visszahozni, amelyek az utóbbi években nem szerepeltek a nyilvánosság előtt.

„Hagyományteremtő szándékkal hirdetjük meg az Öreghegyi Karnevál elnevezésű programunkat, amely február 9-én felvonulással kezdődik és a Közösségi Házban szervezett műsoros esttel ér véget.” – közölte Óvári Edit közművelődési szakember. Elmondta: követve a már kipróbált és jól működő Márton-napi rendszert, a farsangi program előtt is a Kossuth Lajos és a Zentai Úti Általános Iskolában felkeresik az alsósokat, akik kihelyezett játszóház formájában, napközis foglalkozás keretében készítik el a farsangi álarcokat. Február 9-én 15 órakor az iskoláktól álarcos, jelmezes felvonulás indul, melyhez útközben is lehet csatlakozni. A menet a közösségi házba tart, ahol a színpadon farsangi játékot mutat be a Kossuth iskola negyedikes, drámapedagógiai osztálya, majd játékos feladatokkal megválasztják a Karneválherceget és a Karneválhercegnőt.  Jelmezverseny is lesz, ami után a szülők, a gyerekek és a pedagógusok fergeteges farsangi mulatságára kerül sor. Az Öreghegyi Nyugdíjas Klubnak köszönhetően fánkkal és teával kínálják a résztvevőket.

A Fehérvári Kézművesek Háza idén minden hónapban egy-egy tematikus napot szervez a 2013-as Emlékév tiszteletére. A februári eseménnyel a kézművesek csatlakoztak a „Kultúrházak éjjel-nappal” kezdeményezéshez. – közölte Pongrácz Zoltán, az egyesület alelnöke. Február 9-én, 10 és 15 óra között a Rác utcai Kézművesek Házába várják a látogatókat „A juhásznak van jó dolga” című programra.  A hagyományos kézműves technikákkal dolgozó Juhász Imre – aki foglalkozását tekintve is juhász – bemutatja a juhbőr kikészítésének menetét. Ugyancsak találkozhatnak az érdeklődők Kunkovács László fotóművésszel és néprajzkutatóval, aki megszállottan dokumentálta a letűnőben lévő korok világát. Több százezres néprajzi fotógyűjteményéből válogat, és a maga ízes előadói stílusában kommentálja a képeket. A „Magyar pásztorok, sztyeppei nomádok” című előadást furulyaszóval kíséri Szűcs Gergely pásztorműves. 13 és 15 óra között a vendégek kézműveskedhetnek is, és megismerkedhetnek a hagyományos sváb sütemény, a kvircedli, valamint a macskapracli készítésének titkával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik