Kultúra

Kultúrházak éjjel-nappal Székesfehérváron

Buthy Lilla

2013. 02. 04. 16:16

Gyermekfarsang, Öreghegyi Karnevál, könnyűzenei koncertek, bőrös kézműveskedés várja a látogatókat

Farsang utolsó hétvégéjén az ország 150 településének 175 közművelődési intézménye körülbelül 500 programmal várja a látogatókat a „Kultúrházak éjjel-nappal” programsorozat keretében. Az országos közművelődési akció korábban része volt a Kulturális Örökség Napjainak, majd kivált abból a megfontolásból, hogy nagyobb hangsúlyt kapjon. Az idén a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával megvalósuló programsorozat aktív közreműködője lesz több székesfehérvári intézmény, így A Szabadművelődés Háza, az Öreghegyi Közösségi Ház és a Fehérvári Kézművesek Egyesülete. A helyi eseményeket sajtótájékoztatón ismertették a szervezők.

A Magyar Népművelők Egyesülete idén február 8-10. között szervezi meg a „Kultúrházak éjjel-nappal” országos közművelődési akciót, melynek célja, hogy bemutatkozási lehetőséget kapjanak a kisebb települések kultúrházai, faluházai, illetve a nagyobb települések, városok művelődési és közösségi házai, többfunkciós intézményei. A szervezők különleges alkalmat teremtenek arra, hogy a látogatók megismerhessék az intézményekben, azok közösségeiben születő kulturális értékeket. A csatlakozó települések, valamint kulturális szolgáltatóik példát mutatnak hivatásuk iránti elkötelezettségükből, az egymás iránti tiszteletből és szolidaritásból.

„A rendkívüli népszerűségnek örvendő Múzeumok Éjszakájához hasonlóan nagy szükség van a „Kultúrházak éjjel-nappal” című programra is! Lényeges, hogy néhány éven belül ez az egyre nagyobb önállóságra törekvő eseménysorozat még erősebb és hangsúlyosabb legyen!” – nyilatkozta a sajtótájékoztatón Brájer Éva. Székesfehérvár alpolgármestere szerint a közművelődési intézmények ma már nem kizárólag kultúrát közvetítenek, hanem befogadnak különféle civil kezdeményezéseket, szociális feladatokat, számos szolgáltatás éppen rajtuk keresztül érhető el, így szerepük fontosságához nem fér kétség.

A Szabadművelődés Háza hétvégi programjait Kiss Dorottya igazgató ismertette. Elmondta: február 9-én, szombaton 16 és 19 óra között farsangi mulatságba várják a gyerekeket, akik megtekinthetik a BogárkaLand interaktív mesejátékot a Szabad Színház előadásában, farsangi műsort ad az intézmény gyermeknéptánc-csoportja, majd lesz jelmezes felvonulás és többféle, az ünnepkörhöz tartózó kézműves foglalkozás. Fehérvári zenekarok lépnek fel a HANGOSZTÁS című, 20 órakor kezdődő könnyűzenei koncerten, és nyitva áll a látogatók előtt a Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgáló is. A HANGOSZTÁS szervezője, Klecska Márton szavai szerint székesfehérvári, vagy a városból indult zenekarok szerepelnek a programban, például az Imago, a Bad Forest, a Plateful of Joy, vagy a George Clooney Tribute Band. Olyan csapatok is igyekeznek visszahozni, amelyek az utóbbi években nem szerepeltek a nyilvánosság előtt.

„Hagyományteremtő szándékkal hirdetjük meg az Öreghegyi Karnevál elnevezésű programunkat, amely február 9-én felvonulással kezdődik és a Közösségi Házban szervezett műsoros esttel ér véget.” – közölte Óvári Edit közművelődési szakember. Elmondta: követve a már kipróbált és jól működő Márton-napi rendszert, a farsangi program előtt is a Kossuth Lajos és a Zentai Úti Általános Iskolában felkeresik az alsósokat, akik kihelyezett játszóház formájában, napközis foglalkozás keretében készítik el a farsangi álarcokat. Február 9-én 15 órakor az iskoláktól álarcos, jelmezes felvonulás indul, melyhez útközben is lehet csatlakozni. A menet a közösségi házba tart, ahol a színpadon farsangi játékot mutat be a Kossuth iskola negyedikes, drámapedagógiai osztálya, majd játékos feladatokkal megválasztják a Karneválherceget és a Karneválhercegnőt.  Jelmezverseny is lesz, ami után a szülők, a gyerekek és a pedagógusok fergeteges farsangi mulatságára kerül sor. Az Öreghegyi Nyugdíjas Klubnak köszönhetően fánkkal és teával kínálják a résztvevőket.

A Fehérvári Kézművesek Háza idén minden hónapban egy-egy tematikus napot szervez a 2013-as Emlékév tiszteletére. A februári eseménnyel a kézművesek csatlakoztak a „Kultúrházak éjjel-nappal” kezdeményezéshez. – közölte Pongrácz Zoltán, az egyesület alelnöke. Február 9-én, 10 és 15 óra között a Rác utcai Kézművesek Házába várják a látogatókat „A juhásznak van jó dolga” című programra.  A hagyományos kézműves technikákkal dolgozó Juhász Imre – aki foglalkozását tekintve is juhász – bemutatja a juhbőr kikészítésének menetét. Ugyancsak találkozhatnak az érdeklődők Kunkovács László fotóművésszel és néprajzkutatóval, aki megszállottan dokumentálta a letűnőben lévő korok világát. Több százezres néprajzi fotógyűjteményéből válogat, és a maga ízes előadói stílusában kommentálja a képeket. A „Magyar pásztorok, sztyeppei nomádok” című előadást furulyaszóval kíséri Szűcs Gergely pásztorműves. 13 és 15 óra között a vendégek kézműveskedhetnek is, és megismerkedhetnek a hagyományos sváb sütemény, a kvircedli, valamint a macskapracli készítésének titkával.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Vote YES near Vote NO posters seen in Dublin's city center advocating repeal and calling for retention of the Eighth Amendment of the Irish Constitution - a referendum fixed for May 25th.
On Thursday, May 10, 2018, in Dublin, Ireland. (Photo by Artur Widak/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.