Kultúra

A Tündérlaki lányokat mutatja be pénteken a veszprémi Petőfi Színház

Buthy Lilla
Buthy Lilla

2013. 01. 31. 09:40

Guelmino Sándor rendezésében A Tündérlaki lányokat mutatja be a veszprémi Petőfi Színház Kéri Kitty és Eperjes Károly főszereplésével pénteken.

Érdekes mű, mert műfajilag vígjáték, de annál mégis több. Nem habkönnyű szórakozás az elejétől a végéig: mondhatni, az önzés komédiája a darab – mondta az MTI-nek a Guelmino Sándor.

A korabeli határok között azt feszegeti, hogy érdemes-e áldozatot hoznunk, s ha igen, kiért, vagy miért. Boriska a családjáért áldozza fel saját magát és a jó hírét, s van egy pont, amikor áldozata értelmetlenné válik. Ez alatt sok csalódásban és keservben van része; ha tudunk nevetni a saját gyarlóságainkon és gyengeségeinken, akkor ez egy szórakoztató, de ha másik oldalról nézzük, akkor ez egy szomorkás történet – vélekedett a rendező.

A Tündérlaki lányokat az eredeti közegéből (korhű jelmezek, nagyobb részt korhű díszletek) nem lehet kivenni, de úgy kell előadni, hogy a figurák ne poros kreatúrának hassanak, hanem a jelenetek és a személyek a mai időkben is elképzelhetők legyenek – magyarázta Guelmino Sándor.

Hozzátette: annyit változtattak az eredeti darabon, hogy a harmadik felvonásban a báró fogadószobájából a jelenetet áthelyezték a hálójába, ami egy valóságos kéjlak. “Kíváncsi vagyok, ehhez mit szólnak a nézők” – mondta.

Első pillanatban úgy tűnik, van ez a romlott lány, Boriska az ő tisztességes testvéreivel és anyjával, aztán elválik, hol vannak ennek a tisztességnek a határai. Lehet, hogy a tisztességes testvérek sokkal nagyobb bűnt követnek el, mint Boriska, aki utolsó pillanatig kapaszkodik a becsületébe – jellemezte a női főszereplőt a Boriskát alakító Kéri Kitty. Mindeközben Boriska romlottsága ma már trendi; az, ahová fejlődött a világ, egy ilyen Tündérlaki családból indult ki – vélte a színésznő.

Érdekes helyzetet vet fel a darab: lehetek-e boldog más boldogtalanságának árán? Mindezen súlyos kérdések ellenére Heltai vígjátékot írt, tehát ne ijedjenek meg a nézők, de azért a plusz tartalom, a nem feltétlen happy-end ott van a műben – fejtette ki Kéri Kitty.

Boriska kitartóját, a bárót megszemélyesítő Eperjes Károly szűkszavúan nyilatkozott, mert “amíg az ember nem szüli meg, ne nagyon beszéljen róla, milyen lesz a gyerek”. “A darab sajnos, nagyon aktuális. Amit szerintem közvetítenie kellene, hogy: ne így! Becsület, tisztesség: remélem, hogy ezek érdekelnek még valakit” – mondta.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Kommentek

Budapest, 2017. április 17.
Kulka János színművész egy jelenetben Ujj Mészáros Károly rendező X. című skandináv típusú krimije forgatásán Budapesten 2017. április 13-án. A Magyar Nemzeti Filmalap 489 millió forinttal támogatja a thrillert, amely várhatóan 2018 első felében kerül majd a mozikba.
MTI Fotó: Kallos Bea
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.