Kultúra

A Tündérlaki lányokat mutatja be pénteken a veszprémi Petőfi Színház

Buthy Lilla

2013. 01. 31. 09:40

Guelmino Sándor rendezésében A Tündérlaki lányokat mutatja be a veszprémi Petőfi Színház Kéri Kitty és Eperjes Károly főszereplésével pénteken.

Érdekes mű, mert műfajilag vígjáték, de annál mégis több. Nem habkönnyű szórakozás az elejétől a végéig: mondhatni, az önzés komédiája a darab – mondta az MTI-nek a Guelmino Sándor.

A korabeli határok között azt feszegeti, hogy érdemes-e áldozatot hoznunk, s ha igen, kiért, vagy miért. Boriska a családjáért áldozza fel saját magát és a jó hírét, s van egy pont, amikor áldozata értelmetlenné válik. Ez alatt sok csalódásban és keservben van része; ha tudunk nevetni a saját gyarlóságainkon és gyengeségeinken, akkor ez egy szórakoztató, de ha másik oldalról nézzük, akkor ez egy szomorkás történet – vélekedett a rendező.

A Tündérlaki lányokat az eredeti közegéből (korhű jelmezek, nagyobb részt korhű díszletek) nem lehet kivenni, de úgy kell előadni, hogy a figurák ne poros kreatúrának hassanak, hanem a jelenetek és a személyek a mai időkben is elképzelhetők legyenek – magyarázta Guelmino Sándor.

Hozzátette: annyit változtattak az eredeti darabon, hogy a harmadik felvonásban a báró fogadószobájából a jelenetet áthelyezték a hálójába, ami egy valóságos kéjlak. “Kíváncsi vagyok, ehhez mit szólnak a nézők” – mondta.

Első pillanatban úgy tűnik, van ez a romlott lány, Boriska az ő tisztességes testvéreivel és anyjával, aztán elválik, hol vannak ennek a tisztességnek a határai. Lehet, hogy a tisztességes testvérek sokkal nagyobb bűnt követnek el, mint Boriska, aki utolsó pillanatig kapaszkodik a becsületébe – jellemezte a női főszereplőt a Boriskát alakító Kéri Kitty. Mindeközben Boriska romlottsága ma már trendi; az, ahová fejlődött a világ, egy ilyen Tündérlaki családból indult ki – vélte a színésznő.

Érdekes helyzetet vet fel a darab: lehetek-e boldog más boldogtalanságának árán? Mindezen súlyos kérdések ellenére Heltai vígjátékot írt, tehát ne ijedjenek meg a nézők, de azért a plusz tartalom, a nem feltétlen happy-end ott van a műben – fejtette ki Kéri Kitty.

Boriska kitartóját, a bárót megszemélyesítő Eperjes Károly szűkszavúan nyilatkozott, mert “amíg az ember nem szüli meg, ne nagyon beszéljen róla, milyen lesz a gyerek”. “A darab sajnos, nagyon aktuális. Amit szerintem közvetítenie kellene, hogy: ne így! Becsület, tisztesség: remélem, hogy ezek érdekelnek még valakit” – mondta.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.