Kultúra

Rehabilitálják Pipás Pistát

A Stabat Matert, A Grönholm módszert és Mária főhadnagy operettjét mutatja be a Szegedi Nemzeti Színház februárban. Március elején perszimulációval rehabilitálják Pipás Pistát.

A pénteki Pipás Pista bemutató után, a februári program ismertetésekor jelentette be a Szegedi Nemzeti Színház és az Országos Bírósági Hivatal, hogy rehabilitálják Pipás Pistát, a bérgyilkost. Ezt viszont csak szimuláció keretében teszik, hogy megismertessék a tárgyalás menetét a középiskolásokkal. Így március 6-án a Kisszínházban játsszák el diákoknak a pert, melyhez Bátyi Zoltán írja a szövegkönyvet.

Az 1848-49-es szabadságharc korszakát feldolgozó Mária főhadnagyot február 8-án mutatják be Tasnádi Csaba rendezésében. Nánási Helga elmondása szerint nagy kihívás számára Mária szerepe, hiszen egyszerre kell bemutatnia a lágyságot és a keménységet. A történet szerint ugyanis a nő férfikatonának áll, így mindkét nem képviselőjeként megjelenik. Később beleszeret felettesébe, Jancsó Bálintba, akit Nyári Zoltán és László Boldizsár játszik felváltva.

– 1989-ben, a Kecskeméti Katona József Színházban a Mária főhadnagyban kezdtem el színházi pályafutásomat huszártisztként. Szép emlékek kötnek hozzá, hiszen akkor az előadást és a közönséget is átlengte a rendszerváltó hangulat– mesélt a darabhoz fűződő érzelmeiről László Boldizsár, aki azóta statisztából főszereplővé vált.

Egy másik Mária történetét dolgozza fel a Szegedi Kortárs Balett a Stabat Materban február 22-én. A 25 éves társulat ezzel emlékszik az együttes alapítójának, Imre Zoltánnak azonos című, 1988-as koreográfiájára.

Valentin nap alkalmából, február 14-én tűzik műsorra a Kisszínházban Jordi Garcelán A Grönholm módszer című darabját. 4 ember állásinterjúztatásáról és az ebből származó komikumról szól. Megjelenik a műben a nőkkel szembeni hímsovinizmus is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik