Kultúra

Jamiroquai-koncert az új kulturális fővárosban

Az állami színházban tartott ünnepélyes gálaműsorral kezdődött az Európa Kulturális Fővárosa 2013 (EKF) rendezvénysorozat vasárnap Kassán.

 

A kétórás gálaműsor zártkörű volt, így sokan csak a Fő utcán felállított nagy színpad melletti kivetítőkön nézhették a műsort. Kezdéskor zuhogott az eső, de akkor is voltak az utcán.

A műsort a japán dob mestere, Icsitaró rövid fellépése nyitotta, majd egymást követték a hazai és külföldi fellépők koncertjei és egyéb előadásai. A showműsor végén tüzijáték volt az Európai Unió hivatalos himnusza, Beethoven Örömódája kíséretében.

A szabadtéri ünnepélye után az EKF díszvendége, Andrulla Vassziliu, az Európai Unió kultúráért és többnyelvűségért felelős biztosa azt hangoztatta: az Európa Kulturális Fővárosa projektek az Európai Unió legnépszerűbb és legsikeresebb projektjei. Azért lettek azzá, mert bebizonyosodott, hogy sikerül elérni fő céljukat: közelebb hozni egymáshoz az embereket.

Az EKF kétnapos nyitányát Jamiroquai – a Steel Arénában tartott – koncertje zárja.

Az EKF 2013 programja a kétnapos hétvégi megnyitó után egy sor kassai és a város környékén lévő helyszínen többé-kevésbé folyamatosan zajlik csaknem az év végéig. Az EKF az egész évi programjában csaknem 360 kulturális esemény szerepel. A műsorfolyamnak 23 kulcsrendezvénye lesz, ezek öt prioritásra, négy személyiségre, valamint a másik idei kulturális fővárossal, Marseille-jel való együttműködésre épülnek.

A projekt részeként Magyarország kassai főkonzulátusa is rendezvények sokaságát szervezte, a magyar programok awww.kassa2013.euhonlapon érhetők el, az eseménysorozat hivatalos oldala awww.kosice2013.sk címen található.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik