Kultúra

Így védik a magyar zenét

Sok zenész aggódik, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság szerint viszont nem csökken a magyar zenék aránya a rádiókban.

Amint arról írtunk, az angolul éneklő magyar együttesek és előadók közül sokan attól tartanak, hogy a rádiók ezentúl sokkal kevesebbet játsszák a számaikat, mert egy tavaly nyári jogszabálymódosítás miatt már nem az számít magyar műnek, ami korábban.

Az alábbi Quimby-számot például már nem tekintik magyarnak, annak ellenére, hogy a zenéjét és a szövegét is a zenekar írta és adja elő.

A magyar mű fogalmának meghatározására vonatkozó rendelkezéseket az országgyűlés az EU-bizottság kérésére, az uniós irányelvnek való pontosabb megfelelés érdekében módosította. Az új médiatörvény például eredetileg magyar zenei műként fogadta el az idegen nyelven, de a határon túl élő magyar előadókkal vagy magyar szerzőkkel készült dalokat is, azonban az EU kifejezett iránymutatása alapján a származási és nemzetiségi kritériumot el kellett hagyni a definícióból, és elsősorban nyelvi kritériumot alkalmazó meghatározást kellett bevezetni – közölte a Hír24 kérdésére a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).

Tehát a jövőben a nem instrumentális zenei művek esetén a magyar vagy magyar nemzetiségek nyelvén előadott zenei művek számítanak magyar műnek. A módosítás 2012. július 3-tól lépett életbe.

Mint írják, a magyar törvényhozás a magyar zenei művek meghatározásakor az adott uniós jogi keretek között a lehető legszélesebbre kívánta tárni a kapukat. A 2011. január elsejétől hatályos médiatörvény preferálja a hazai zeneszámokat, a törvényalkotónak ez a törekvése egyértelműen egybecseng a különböző zenei, könnyűzenei szervezetek szándékával és elvárásával.

A 2011
. január 1-jén életbe lépett médiatörvény így fogalmaz: „A lineáris rádiós médiaszolgáltatásban a zenei művek közzétételére szánt évi teljes műsoridő legalább harmincöt százalékát magyar zenei művek bemutatására kell fordítani.”

A médiatanács rendszeresen ellenőrzi e zenei kvóták betartását. Ezen előírásnak köszönhetően a magyar zeneszámok minden vizsgált mutató szerint egyre nagyobb szerepet kapnak a hazai rádiók kínálatában. 2011-ben mintegy 15 százalékkal nőtt a médiumokban lejátszott magyar zenék aránya. Az NMHH ezt látja igazolva az Artisjus Magyar zenei jelentésében is.

Az NMHH szerint vélelmezhetően a tavaly júliustól életbe lépett módosítás hatására sem csökken a magyar zenei művek aránya a rádiókban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik