Kultúra

Barnulnak a világhírű festmények

napraforgók (napraforgók)
napraforgók (napraforgók)

A múzeumok és galériák által egyre gyakrabban alkalmazott LED világítástól barnul több tucatnyi világhírű olajfestmény, köztük Vincent van Gogh híres, napraforgó témájú alkotásai.

A szakemberek, köztük az Európai Szinkrotronsugárzási Központ munkatársai a Journal of Analytical Chemistry szakfolyóirat kedden megjelent számában hozták nyilvánosságra tanulmányukat a festmények elszíneződésének okáról.

Felfedezték, hogy az élénksárga színezőanyag számos híres festményen idővel instabillá válik, elbarnul vagy elzöldül LED-világításban. A szakemberek 14, 1887 és 1890 között festett képet, köztük van Gogh, Paul Cézanne és Paul Gauguin munkáit vizsgálták abból a szempontból, hogy a krómsárga olajfestékre milyen hatással van a LED-világítás.

Van Gogh napraforgói – Forrás: Wikipédia

A kutatók most arra figyelmeztetik a galériákat és múzeumokat: vegyék fontolóra egyes LED-lámpák használatát, hogy elejét vegyék az ilyen festmények állagromlásának.

„A LED világításnak sok előnye van, de a múzeumoknak gondosan mérlegelniük kell, hogy van Goghnak és kortársainak a festményeire hatással lehetnek. A következő években felgyorsulhat a mérsékelt elsötétedés a képeken” – hangsúlyozta Claus Habfas, a szinkrotronsugárzási központ szakembere.

„Természetesen nem kell az alkotásokat sötétben tartani csak azért, mert az emberiség kulturális örökségének részei, a közönség látni akarja ezeket. A múzeumoknak meg kell találniuk a megfelelő egyensúlyt” – idézte a szakembert a The Independent című brit napilap.

Energiatakarékossága miatt a LED-világítást egyre szélesebb körben használják az intézmények a hagyományos égők helyett. Korábban úgy vélték, hogy jobban védi a festményeket, mint a természetes fény vagy más típusú megvilágítás.

Francia és német tudósok ultraerős röntgentechnológia segítségével elemezték az élénksárga színeket a festményeken. A krómsárga szín három árnyalatára összpontosítottak.

A szín legelterjedtebb árnyalatát, a középsárgát kémiailag stabilnak találták. A két másik árnyalatról, a kankalinsárgáról és a citromsárgáról megállapították, hogy barnulni vagy zöldülni kezdenek, ha az egyes LED-lámpák által kibocsátott zöldeskék sugárzásnak teszik ki őket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik