Kultúra

Tarolt a túszmentés a Golden Globe-on

Ben Affleck (Ben Affleck)
Ben Affleck (Ben Affleck)

Az Argo-akció, Daniel Day-Lewis és Jessica Chastain voltak a legjobbak.

Az Argo-akció című filmnek, Daniel Day-Lewisnak és Jessica Chastainnek ítélték oda a legfontosabb kategóriában a Golden Globe-díjat Los Angelesben.

Az Argo-akció – amely egy, az 1979-es teheráni túszdráma idején végrehajtott amerikai mentőakció történetét dolgozza fel – lett a legjobb drámai alkotás. A film rendezője, Ben Affleck is Golden Globe-ot kapott.

A legjobb drámai filmszínésznek járó elismerést Daniel Day-Lewis nyerte el a Lincoln elnök életéről Steven Spielberg rendezésében készült alkotás címszerepéért.

A legjobb drámai filmszínésznőnek Jessica Chastaint, az Oszama bin Laden likvidálásáról szóló Zero Dark Thirty főszereplőjét találták az amerikai filmvilág fellegvárából tudósító külföldi újságírók.

Az Argo-akció mellett az est másik nagy győztese A nyomorultak volt, amelyet a Hollywoodban akkreditált külföldi tudósítók a legjobb musicalnek ítéltek. A nyomorultakban nyújtott Jean Valjean-alakításáért Hugh Jackman kapta a legjobb színésznek járó elismerést a musical/vígjáték kategóriában. Ugyanebben a műfajban a Hollywoodban akkreditált külföldi tudósítók A nyomorultaknak ítélték oda legjobb alkotásnak járó Golden Globe-díjat.

Hugh Jackman a díjjal – Fotó: AFP

Michael Haneke Szerelem című alkotása nyerte a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Golden Globe-díjat. Az osztrák honfitársa által megnyert idegen nyelvű film kategóriáját – Sylvester Stallone társaságában – Arnold Schwarzenegger konferálta fel.

A legjobb eredeti forgatókönyvért Golden Globe-díjat kapott Quentin Tarantino, a Django elszabadul című western írója, rendezője.

Anne Hathaway A nyomorultak című musical révén kapta meg a legjobb női mellékszereplő díját a vígjátékok/musicelek műfajában. Adele a várakozásoknak megfelelően a Skyfall című Bond-betétdalért vehetett át a díjat Paul Epworth-szel együtt.

Maggie Smith a Downton Abbey című minisorozatok mezőnyében kapott a legjobb női mellékszereplőnek járó díjat, Kevin Costner ugyanebben a kategóriában a férfi főszereplőnek járó Golden Globe-ot vehette át.

A legjobb filmzenéért Mychael Dannát jutalmazták a Pi életéért.

A Homeland című széria kapta a legjobb drámai tévésorozatnak járó Golden Globe-díjat, a legjobb televíziós férfi főszereplő – szintén a drámák mezőnyében – pedig a sorozat sztárja, Damian Lewis lett.

A Sarah Palin alelnökjelöltségét boncolgató Versenyben az elnökségért című filmet a televíziós produkciók kategóriájában jutalmazták, az alkotás főszereplője, Julianne Moore a legjobb televíziós színésznőnek járó díjjal gazdagodott.

Christoph Waltz osztrák színész a Django elszabadul című westernben nyújtott alakításáért részesült a legjobb férfi főszereplőnek járó elismerésben.

Idén 70. alkalommal adták át a Hollywoodban akkreditált külföldi tudósítók által odaítélt Golden Globe-díjakat, a gálát a Los Angelesi-i Beverly Hilton Hotelben tartották.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik