Kultúra

Stradivari a Richter Teremben

A világ egyik legjobbjaként számon tartott Lendvay József Csajkovszkij D-dúr hegedűversenyével csillogtatja meg saját és nem mindennapi hegedűjének képességeit.

Nem mindennapi élményt ígér a Győri Filharmonikus Zenekar január 18-i hangversenye, amikor is egy újabb virtuóz hegedűművészt köszönthetünk a Richter Teremben. A világ egyik legjobbjaként számon tartott Lendvay József Csajkovszkij D-dúr hegedűversenyével csillogtatja meg saját és nem mindennapi hegedűjének képességeit. A 39 éves művész ugyanis egy igazán különleges hangszeren, egy Antonio Stradivari által 1693-ban készített hegedűn játszik. Ilyen értékes, egyedi hangzású hangszerrel ritkán találkozhat a Richter Terem közönsége.

A Paganini- és Liszt-díjjal kitüntetett hegedűs egyébként olyan világhírű mesterektől tanult, mint Yehudi Menuhin vagy Igor Ojsztrah. Lendvay Józsefet napjainkban, sikerrel koncertezik Hollandiától Svájcig, az USA-tól Japánig.

Több nemzetközi hegedűverseny – Prága, Amszterdam, Scheveningen- győztese. 1996-ban a svájci Varga Tibor Nemzetközi Hegedűverseny első helyezettje, a következő évben abszolút győztese volt. A Hattyúk tava című hangverseny egyébként nem csak ettől lesz különleges, a győri filharmonikusok Sosztakovics Ünnepi nyitányát és Csajkovszkij Hattyúk tava szvitjét is előadják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik