Kultúra

Vince-napi vesszővágás Ópusztaszeren

24.hu
24.hu

2013. 01. 08. 13:00

Január 19-én „vincevessző” - vágás, új borrendtagok avatása, élő népzenével kísért borkóstolás és bemutató várja az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark látogatóit.

Korábban a témában:

A néphagyomány szerint Szent Vince vértanú napján, január 22-én tájegységenként különbözőképpen megjósolják a várható szőlőtermést. A mondás szerint ugyanis „Ha megcsordul a Vince, tele lesz a pince”, vagyis, ha enyhe az idő és olvad ezen a napon, akkor jó bortermésre lehet számítani. A szeri monostor gazdasági épületei között tárták fel az Alföld egyik legnagyobb borospincéjét, ami azt bizonyítja, hogy már a középkorban is jelentős szőlőtermesztés folyhatott a területen. Az emlékparkban január 19-én, szombaton, az úgynevezett „vincevessző” levágásával történik majd a jövendölés. Ennek során a szőlőtőről lemetszett vessző állapotából következtetnek a várható termésre.

A főbejáratnál forralt borral, teával várják az érkezőket, akik a Vince-napi vesszővágás alkalmából a Feszty-körkép megtekintésére is feljogosító, 50 százalékos kedvezményes belépőt válthatnak. A megjelenő borrendek vezetésével zenés felvonulás kezdődik a skanzen Szegedi tanyájához, ahol megtörténik a vesszővágás és a termésjóslás. Az Árpád-emlékmű előtt idén is új borrendi tagokat avat a Szent Vince Borrend. A jelölteket az avatás előtt különböző játékos próbatételeknek vetik alá, amelynek során számot kell adniuk alkalmasságukról, a bor és a szőlő alapos ismeretéről. Végül a Feszty-körkép épületében kerül sor a hegyközségek kóstolással egybekötött borbemutatójára, ahol az érdeklődő borbarátok szomjúságuk mellett zsíros kenyérrel étvágyukat is csillapíthatják.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

A tüntetők blokád alatt tartják a Lánchidat

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.