Kultúra

Rájuk csápolhatunk jövőre

lgt (lgt)
lgt (lgt)

A Depeche Mode, a Blur, a Deep Purple, Roger Waters, Eros Ramazzotti is fellép 2013-ban Magyarországon.

Az eddig nyilvánosságra hozott jövő évi könnyűzenei koncertkínálat első sztárfellépője a kanadai Billy Talent lesz: a poszt-hardcore-ban, alternatív rockban és punkban egyaránt otthonos és elismert együttes a 2010-es Sziget fesztiválos koncertje után február 4-én az A38 hajón játszik. Három nappal később Slash, a Guns N’ Roses amerikai exgitárosa zenél a Papp László Budapest Sportarénában, február 9-én a japán instrumentális rockcsapat, a Mono látható és hallható az A38-on, akárcsak ugyanott 13-án a dán Raveonettes, 26-án pedig a kanadai Crystal Castles.

A magyar rockzene történetének egyik legfontosabb zenekara, a Locomotiv GT február 15-én és 16-án öt és fél év szünet után áll színpadra az Arénában, ahol eddig még nem játszott.

Március 2-án Natacha Atlas, az elképesztő hangú egyiptomi-belga-brit énekesnő is az A38-on lép fel. A nyugati és keleti zenék és kulturális hatások összeolvasztásának világhírű képviselője korábban a Transglobal Underground énekese volt.

2011-ben már járt Magyarországon az ABBA The Show című produkció, amely a három évtizede feloszlott svéd popcsapat dalai előtt tiszteleg – 2013-ban március 7-én újra az Arénában. Másnap a Mumford & Sons brit folkcsapat játszik a PeCsa Music Hallban, 19-én a német power metál két óriása, a Helloween és a Gamma Ray ad koncertet ugyanott. Március 25-én szóló pályafutása első turnéján az Arénában is zenél Mick Hucknall, az ismert brit soul-pop együttes, a Simply Red énekese, aki 2009 nyarán a Simply Red búcsúturnéja keretében a Kapcsolat koncerten mintegy 200 ezer ember előtt lépett fel.

Április 6-án a Vaya Con Dios lép magyar közönség elé: a belga énekesnő búcsúkoncert-sorozatán érinti az Arénát. Másnap Steve Lukather, a Magyarországra szinte hazajáró gitáros, a Toto egykori tagja zenél a PeCsában, április 14-én Zorán koncertje ígérkezik emlékezetesnek a Müpában, a hónap utolsó napján, 30-án pedig az extrém metál egyik királya, a svéd Meshuggah fog zúzni az A38-on.

Az olasz énekes, Eros Ramazzotti május 8-án lesz látható és hallható az Arénában, az utolsó tavaszi hónap legnagyobb zenei eseménye azonban minden bizonnyal a Depeche Mode koncertje lesz a Puskás Ferenc Stadionban május 25-én.

Június 22-én lép az Aréna színpadára Mark Knopfler, a nyolcvanas évek egyik legsikeresebb zenekara, a Dire Straits volt frontembere, aki 2010-es magyarországi koncertje után három évvel jön ismét Magyarországra, hogy idén ősszel megjelent albumát, a Privateeringet népszerűsítse.

A 2013-es fesztiválszezon már bejelentett fellépői közé tartozik például a Los Angeles-i nu metál színtér oszlopos tagja, a Coal Chamber, valamint a Down, amelyek a június 24. és 30. közötti Hegyalja Fesztivál legnagyobb sztárjai lesznek. A soproni VOLT Fesztivál nyitónapján, július 3-án a kaliforniai stoner rock alapcsapata, a Josh Homme által vezetett Queens of the Stone Age, valamint a szintén amerikai Thirty Seconds To Mars is zenél, utóbbi 2011-ben 25 ezer ember előtt adott koncertet a VOLT-on és headliner volt a tavalyi Szigeten is.

A hard rock élő legendája, a jövő tavaszra új albumot ígérő brit Deep Purple augusztus 3-án a Fehérvári Zenei Napok (FEZEN) sztárfellépője lesz.

A 2013 augusztusi Sziget fesztivál legnagyobb dobása lehet a britpop stílus történetének egyik legfontosabb csapata, a Blur. A Damon Albarn által vezetett, az idei Brit Awards gálán életműdíjat kapott zenekar először fog Magyarországon koncertet adni.

Két év után jövő nyáron újra élőben hallhatja a magyar közönség Roger Waters, a Pink Floyd egykori alapítója előadásában a The Wall (A Fal) című, 1979-ben megjelent legendás duplaalbum anyagát. A brit zenész európai turnéja keretében 2013 augusztus 25-én lép fel a Puskás Ferenc Stadionban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik