Kultúra

Urbi et Orbi – magyarul is

Megkezdődött a karácsony ünneplése hétfőn késő délután a Vatikánban: ünnepélyesen felavatták a Szent Péter téren felállított betlehemi jászolt, majd XVI. Benedek pápa meggyújtotta a "béke világosságát" jelképező gyertyát.

 

XVI. Benedek pápa a Szent Péter bazilikában mondott éjféli miséjén


Idén a dél-olaszországi Basilicata tartomány ajándékozta a Vatikánnak a betlehemi jászolt, amelyet Francesco Artese, Dél-Olaszország híres jászolépítő művésze tervezett és alkotott meg.

A jászolt Giovanni Bertello bíboros, a Vatikáni Kormányzóság elnöke avatta fel számos püspök, szerzetes és több száz hívő jelenlétében. Az öt órakor elkezdődött ünnepségen több énekkar, köztük gyermekkórusok karácsonyi dalokat adtak elő, a zenét a vatikáni csendőrség zenekara szolgáltatta. 

Az ünnepség után, este hat órakor XVI. Benedek pápa egy Betlehemből érkezett fáklyáról meggyújtotta a dolgozószobája ablakában álló gyertyát, amely a “béke világosságát” jelképezi. Az egyházfő nem beszélt a pápai palota harmadik emeletén lévő, a Szent Péter térre néző ablaknál, csak néhány pillanatig imádkozott a világ békéjéért és az égő gyertyával keresztet vetett. 

Tekintettel XVI. Benedek idős korára és a karácsonyi ünnepek alatt rá váró feladatokra, az ünnepélyes szentmise 22 órakor kezdődött a Szent Péter székesegyházban.

A pápa kedden a bazilika központi lodzsájáról mondja el a világ számos rádió-, televíziócsatornája által és interneten is egyenesben közvetített beszédét. Szokás szerint több mint hatvan nyelven adja hírül Jézus megszületését, magyarul is, majd Urbi et Orbi karácsonyi áldását adja Róma városára és a világra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik