Kultúra

Vidnyánszky : mozdulni fog a Nemzeti

vidnyánszky attila (vidnyánszky attila)
vidnyánszky attila (vidnyánszky attila)

A Nemzeti túlmutat színházi mivoltán, hiszen a kulturális közösségteremtés vágyából, a "nemzeti gondolatból" született meg 175 éve.

Elképzelhető, hogy lesz, akinek nem tetszik majd, ami ezután jön, de a színházban megjelenik egy új réteg is, ahogyan az Debrecenben is történt a kinevezése után – mondta Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház kinevezett igazgatója az MTI-nek adott interjújában Debrecenben.

A debreceni Csokonai Színházban a bérletesek kétharmada kicserélődött 2007-es kinevezése után, de vezetése alatt a számuk jelentősen növekedett is. Egy jóval fiatalabb korosztályt sikerült megszólítani, és ugyanezt várja a Nemzeti Színház élén is. “Lehet, hogy a mostani bérletesek közül lesznek, akik átvándorolnak a Katonába, az Örkénybe vagy a Radnótiba, de abban biztos vagyok, hogy az iskolás, gimnazista réteg meg fog maradni” – hangsúlyozta.

Terveit ismertetve kiemelte: “Mozdulni fog a Nemzeti, ott lesz mindenhol. Be kell kerülnie a nemzetközi színházi vérkeringésbe, ahogy ez a Csokonai Színház esetében is megvalósult. Szoros együttműködést ápolunk külföldi fesztiválokkal, így minden bizonnyal Franciaországban, Lengyelországban, Oroszországban és Romániában is lesznek fellépéseink.”

Szólt arról is, hogy elsősorban azokat a színészeket és munkatársakat viszi majd magával Debrecenből, akikkel évek, évtizedek óta együtt dolgozik, illetve akikkel szoros kapcsolatba került a Csokonaiban. Mellettük a Nemzeti jelenlegi társulatából és máshonnan is számít művészekre. Vidnyánszky Attila hét-nyolc bemutató, köztük legalább egy ősbemutató színpadra állításán gondolkodik a következő évadban. Mint mondta, több magyar rendezővel is tárgyalásban van, de neveket nem kívánt elárulni.

A Kossuth-díjas rendező egyben reményét fejezte ki, hogy a közös munka zökkenőmentes lesz, és a következő fél évben “normális kommunikáció” lesz közte és Alföldi Róbert között. “Az a technika, ahogy Alföldi Róbert az iskolákkal, gimnáziumokkal kommunikált, nagyon profi” – válaszolt arra a kérdésre, hogy mit őriz meg a jelenlegi Nemzetiből. “Alföldinek sikerült a fiatalok nagy tömegét megszólítania, és ez jó. Szerencsére debreceni munkám alatt én is büszkélkedhetek tízezres ifjúsági nézőszámmal, tehát én sem vagyok járatlan ezen a területen” – jegyezte meg.

A kérdésre, hogy politikai döntésnek tartja-e kinevezését, Vidnyánszky Attila azt válaszolta: nyilván volt politikai támogatottsága is a pályázatának, de ez Jordán Tamás és Alföldi Róbert esetében is így volt. “Amikor a színházi törvényt vitattuk, én azt mondtam, hogy tisztább lenne a helyzet, ha az igazgatókat a fenntartók neveznék ki és vállalnának értük felelősséget. Németországban, Franciaországban ez így van és én is ezt tartottam volna szerencsésebbnek” – hangsúlyozta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik