Kultúra

Három színésznő kapott Domján Edit-díjat

Trokán Nórának, Mészáros Sárának és Csonka Szilviának ítélték az idén a Domján Edit-díjat. Az elismeréseket csütörtökön a budapesti Madách Színházban adták át, ahol megnyitották a színésznő alakításait felidéző fotókiállítást is.

Domján Edit 2012. december 25-én lenne 80 éves. Születésének kerek évfordulója alkalmából az idén három színművésznőnek ítélték oda a Domján Edit-díjat.

A kitüntetéseket Szakonyi Károly író, a Domján Edit Alapítvány kuratóriumának elnöke adta át a Madách Színház Tolnay Szalonjában. Szakonyi Károly felidézte a színésznő alakításait, köztük első drámája, az Életem, Zsóka címszerepét, a Koldusopera Pollyját és Az üvegcipő Irmáját. Kiemelte: Domján Edit maga volt a megtestesült nőiesség, elkápráztató volt – a szerepeiben is.

Mint emlékezett: amikor kijelentette, hogy 40 évnél tovább nem akar élni, akkor ezt senki nem vette komolyan, ő azonban igen. “Azt hiszem, az öregségtől akart elszökni” – mondta, hozzáfűzve: úgy gondolta, hogy maradjon meg emlékezetünkben fiatalon.

Emlékét a Domján Edit Alapítvány őrzi, amely évről évre adja át egy-egy vidéken játszó fiatal színésznőnek a Domján Edit-díjat. Az idei díjazott Trokán Nóra, a kecskeméti Katona József Színház, Mészáros Sára, a kaposvári Csiky Gergely Színház és Csonka Szilvia, a szombathelyi Weöres Sándor színház tagja.

A díjátadással egy időben a Tolnay Szalonban Domján Edit fotókiállítás nyílt, amely január 20-ig látogatható. A kiállítást megnyitó Szirtes Tamás, a Madách Színház igazgatója elmondta: 1972-ben szerződött a Madách Színházhoz, és az év karácsonyán hunyt el Domján Edit, ennek ellenére közelről ismerte a színésznőt.

Felidézte a színésznő varázslatos és ellentmondásos lényét, amely maga volt a nyitottság, a vidámság, miközben valami különös titkot őrzött magában.

Szólt arról, hogy Domján Edit szabadon és bátran élt. Mintha a női princípiumnak ő volna a megtestesítője, kedvesség, nyitottság, gyengédség és erotika jellemezte, maga volt a derű, nevetése varázslatos volt. “Az volt a benyomásunk, hogy ő úgy él, ahogy szeretne” – mondta.

A Domján Edit Alapítvány a tehetséges fiatal vidéken játszó színésznők művészetének elismerésére hozta létre a díjat, amelyet évente egyszer adnak át Domján Edit születésnapjához kötődően. A díj odaítéléséről a vidéki színházak javaslatai alapján dönt a kuratórium.

Mészáros Sárának, aki közeli bemutatója miatt nem lehetett jelen a díjátadón, pénteken adja át a díjat Vajda Márta, a Magyar Színházi Társaság ügyvezető titkára Kaposváron, a Vaknyugat premierjén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik