Kultúra

Újabb színházi direktor küzd székéért

Cseke Péter folytatná a megkezdett munkát a kecskeméti Katona József Színház élén.

A kecskeméti önkormányzat pályázatot írt ki a Katona József Színház igazgatói helyére. Az intézmény jelenlegi vezetője, Cseke Péter pályázik, és folytatni szeretné a megkezdett munkát. „Elindultunk egy úton, amelynek most még alig vagyunk a felénél, a nézők és a szakma is úgy ítéli meg, hogy ez egy jó út, tehát folytatni kell, amennyiben a közgyűlés úgy határoz” – mondta Cseke Péter kedden az MTI-nek.


Fotó: MTI / Zih Zsolt

A színház élére 2008-ban megválasztott igazgató komoly eredménynek nevezte, hogy a kecskeméti közönség „visszaszokott” a színházba, nagyon magas a látogatottsága a daraboknak, és egy nagyon tehetséges, jó társulatot sikerült kialakítania, valamint sok kiváló rendező rendez náluk. Emlékeztetett arra, hogy idén a Pécsi Országos Színházi Találkozóra meghívást kapott a színház, és díjat hozott el.

„A Vidéki Színházak Fesztiválján a legjobb előadás díját kaptuk, valamint 2013. április 28-ra meghívást kaptunk a londoni West Endre, ahol Az egérfogót játsszuk majd” – sorolta a sikereket a direktor, hozzátéve, hogy több előadásukat is közvetítette a televízió. Cseke Péter igazgatói megbízatása 2013 júliusában jár le, ezért a kecskeméti közgyűlés november 29-i ülésén pályázati felhívás közzétételéről döntött.

A beérkező pályázatok elbírálására a közgyűlés szakmai bizottságot hoz létre, amelynek az önkormányzat részéről két képviselő lesz a tagja. A közgyűlés Mák Kornél alpolgármestert bízta meg azzal, hogy a bizottság munkájában való közreműködésre kérje fel a Színházművészeti Bizottság négy, az emberi erőforrások miniszterének, a színház közalkalmazotti tanácsának és a reprezentatív szakszervezetnek egy-egy képviselőjét. A kiírás szerint a pályázat benyújtásának határideje a Nemzeti Erőforrások Minisztériumának honlapján való megjelenést követő 30. nap. A minisztérium honlapján december 3-án jelent meg a kecskeméti Katona József Színház igazgatói helyére kiírt pályázat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik