Kultúra

Meghalt a világhírű zenész

Ravi Shankar (Ravi Shankar)
Ravi Shankar (Ravi Shankar)

Ravi Shankar, a világhírű indiai szitárművész és zeneszerző dél-kaliforniai otthonában hunyt el. 92 éves volt.

Ravi Shankar halálhírét családja közölte. A világ zenei életébe 1967-es legendás montereyi fellépésével, majd woodstocki szereplésével betörő indiai zenész egészsége az utóbbi néhány évben megrendült. A művész múlt csütörtökön egy műtéten esett át.

Fotó: AFP

„Bár ez a fájdalom és a szomorúság ideje, alkalom egyúttal arra, hogy köszönetet és hálát adjunk azért, hogy ő volt nekünk és életünk része lehetett” – írta a család. “Szívünkben és zenéjében örökké élni fog.”

Manmohan Szingh indiai miniszterelnök a gyászhírről értesülvén “nemzeti kincsnek” nevezte őt.

Egy olyan hangszer művésze volt, amely a legtöbb nyugati zenész számára túlságosan bonyolult. Ő maga pedig egy azon személyiségek közül, aki zenéjével járult hozzá a különböző kultúrák összekapcsolásához. Életműve az egyik bizonyítéka volt a zene egyetemességének.

A klasszikus, a jazz, illetve a rock sokmillió rajongója neki köszönhetően fedezte fel az indiai zene több évszázados hagyományait. A 60-as évek végén a hippik egyik zenei jelképévé vált. Barátkozott a Beatles tagjaival, akiket elbűvölt a zenéje, de hatott a Rolling Stonesra is. Kapcsolata volt Yehudi Menuhinnal és David Crosbyval. Egy másik felsőfokú jelző, amelyet George Harrisontól kapott, az volt, hogy ő a “világzene keresztapja”.

Háromszoros Grammy-díjas volt, s éppen a műtéte előtti napon jelölték őt a negyedik Grammyre. Anoushka Shankar mellett másik lánya, egy másik anyától Norah Jones jazz-pop sztár. Feleségén és lányain kívül három unoka és négy dédunoka gyászolja Ravi Shankart.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik