Kultúra

Kodály Zoltánra emlékeznek a MÜPÁ-ban

A csütörtök esti zeneszerzőverseny díjátadóján a 130 éve született zeneszerző alkotásai és a magyar nyertes darabok hangzanak el.

A 3. Nemzetközi Zeneszerzőversenyt Kodály Zoltán születésének 130. évfordulója alkalmából – Kodály Zoltánné védnökségével – a Liszt Ferenc Zeneakadémia és Kodály Intézete a Nemzetközi Kodály Társasággal közösen hirdette meg.

A Nyíregyházi Cantemus Gyermekkar és az MR Énekkar közreműködésével a Bartók Béla Nemzetközi Hangversenyteremben Kodály kórusművei, köztük a 150. genfi zsoltár, a Karácsonyi pásztortánc, az Ének Szent István királyhoz, a Fölszállott a páva és a Liszt Ferenchez hangzik el.

A koncert második felében a Psalmus Hungaricus szólal meg, az a mű, amely Kodály Zoltánnak 1923-ban meghozta a zeneszerzői világhírt, és a legrangosabb hangversenytermekben mindmáig ez az egyik leggyakrabban elhangzó magyar zenemű.

A versenyben második díjjal jutalmazott Pócs Katalin és Bánkövi Gyula gyermekkari, illetve vegyeskari művét is előadják.

A zeneszerzőversenyre két kategóriában összesen 47 kórusmű érkezett. Az alkotások között Ausztráliából, az Egyesült Államokból, illetve Szingapúrból érkezett pályamű is volt.

A döntőbe jutás magas kritériumainak a gyermekkarra írt művek kategóriájában 19 pályaműből csak 6 alkotás felelt meg. A nemzetközi zsűri összesített pontszámai alapján a szervezők egy 2. díjat osztottak ki: Bánkövi Gyula Négyes hatos című műve bizonyult a legjobbnak – közölte a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem az MTI-vel.

A vegyeskarra írt 28 mű közül két alkotás került döntőbe. Az öttagú (görög, amerikai, német, svéd és magyar) zsűri pontszámai alapján szintén 2. díjat és az azzal járó 2 ezer eurót Pócs Katalin Gyászmenet című alkotása nyerte el.

Bánkövi Gyula tanára a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskolában Kocsár Miklós, majd a Zeneakadémián Bozay Attila volt. Bánkövi számos díj és elismerés birtokosa, 2003-ban például az 50. Tribune Internationale des Compositeurs seregszemlén II. helyezést ért el Accord(ion) concertójával. 2004-ben Erkel-díjat kapott.

Pócs Katalin a Zeneakadémián Petrovics Emil tanítványaként 1988-ban diplomázott. 1986-ban a Liszt Ferenc emlékére kiírt zeneszerzői pályázat első helyezettje. 1992-ben egy dél-afrikai pályázaton negyedik helyezést ért el. Több művét is kiadták nyomtatott formában Magyarországon és külföldön. Eddig három darabja jelent meg CD-n.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik