Kultúra

Védelmébe vette a cenzúrát a Nobel-díjas író

Az idei irodalmi Nobel-díj kitüntetettje, a kínai Mo Jen csütörtökön Stockholmban közvetve védelmébe vette a hazájában létező cenzúrát.

Néhány nappal a díj december 10-i ünnepélyes átadása előtt az 57 éves kínai író a svéd fővárosban tartott sajtóértekezletén kijelentette, hogy „a világ minden országában van cenzúra”, csupán annak fokában van különbség. A cenzúrát a repülőtéri biztonsági ellenőrzéshez hasonlította, mondván, hogy az kellemetlen, de nélkülözhetetlen.


Mo JenFotó: AFP / Jonathan Nackstrand

Az első kínai Nobel-díjas író nem hiszi, hogy a cenzúra az igazság útjába állhat, szerinte használható, sőt időnként nélkülözhetetlen eszköz, ha elejét akarják venni a szóbeszédnek és rágalmazásnak.

Mo Jen elhárította a választ arra a kérdésre, mi a véleménye arról, hogy a 2010. évi Nobel-békedíjjal kitüntetett honfitársa, Liu Hsziao-po továbbra is börtönben van. Röviddel azután, hogy októberben bejelentették, ő kapja az idei irodalmi Nobel-díjat, Mo Jen Pekingben még úgy nyilatkozott, reméli, Liu hamarosan visszanyeri szabadságát.

Most csak annyit mondott, „majd az idő eldönti”. Kijelentette viszont, hogy nem csatlakozik a 134 Nobel-díjas által aláírt, Liu szabadon engedését kérő petícióhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik