Kultúra

A Deep Purple Székesfehérvárra jön!

A Deep Purple lesz a jövő augusztusi Fehérvári Zenei Napok (Fezen) egyik sztárfellépője.

Kovács Antal főszervező elmondta, hogy a Deep Purple augusztus 3-án szombaton este lép fel a nagyszínpadon. A legendás zenekarral kötött szerződés értelmében legalább másfél órás koncertre lehet számítani.

Cser-Palkovics András polgármester kiemelte, hogy a Deep Purple sok generáció számára vonzó. Úgy vélte, az, hogy a zenekar honlapján is szerepel Székesfehérvár neve, komoly marketingértékkel bír.

A fesztivált jövőre az előző években már bevált helyszínen, vagyis a MÁV Előre pályán tartják meg. A rendezvény július 31-én kezdődik a nulladik nappal és augusztus 3-án zárul. A zenei kínálat alapját továbbra is a rock és a heavy metal jelenti, az elektronikus zene várhatóan eltűnik a programból.

A főszervező elmondta, hogy több nagynevű külföldi együttessel tárgyalnak, illetve olyan magyar zenekarok is “képben vannak”, amelyek korábban már jártak Székesfehérváron.

A Deep Purple 2013-ban lesz 45 éves, és hosszú története során számos változás volt a tagságban. A későbbi legendás felállásból Jon Lord billentyűs és Ritchie Blackmore gitáros volt alapító tag, aztán csatlakozott hozzájuk Ian Paice dobos és Rod Evans énekes, akit nem sokkal később Ian Gillan váltott, mellette Roger Glover lett a basszusgitáros.

A következő évtizedekben megfordult a Deep Purple-ben például David Coverdale énekes, Tommy Bolin és Joe Satriani gitáros is. Jelenleg Gillan, Paice és Glover mellett Steve Morse gitáros és Don Airey billentyűs játszik, ez a formáció koncertezett Budapesten legutóbb 2010-ben a StarGarden fesztiválon. Jon Lord idén hunyt el.

A Deep Purple világszerte mintegy 100 millió lemezt adott el. A korszakos jelentőségű anyagok közé tartozik a bemutatkozó Shades of Deep Purple, a Deep Purple, az In Rock, a Fireball vagy a Machine Head című korong. Legutóbb tavaly jelent meg Deep Purple-lemez, a Live at Montreux 2011 című koncertalbum, amelyet a Neue Philharmonie Frankfurt zenekar közreműködésével rögzítettek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik