Kultúra

Kulturális örökség lett a matyó hímzés

Matyó (matyó, )
Matyó (matyó, )

Felkerült a matyó hímzés az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára.

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) illetékes kormányközi bizottsága szerda délután hozta meg a kedvező döntést.

A szellemi kulturális örökség reprezentatív listáján 86 ország 232, nemzedékekről nemzedékekre terjedő szájhagyománya, előadóművészete, társadalmi szokása, rituáléja, ünnepsége és hagyományos kézművességgel kapcsolatos tudása szerepel.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) nagy örömmel fogadta, hogy szerdán Párizsban, az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Kormányközi Bizottságának ülésén felvették az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára a matyó hímzést.

“A matyó népművészet – egy hagyományos közösség hímzéskultúrája című örökség-elemet önálló felterjesztésként nyújtotta be Magyarország” – szerepel az Emmi sajtó- és kommunikációs főosztályának az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Eddig magyar elemként a mohácsi busójárás szerepelt 2009 óta ezen a listán. Tavaly a legjobb megőrzési gyakorlatok regiszterébe bekerült a magyar táncházmódszer is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik